Blog

ЗАШТО ЈЕ ДСС ПРОТИВ НАТО САМИТА У БЕОГРАДУ

ЗАШТО ЈЕ ДСС ПРОТИВ НАТО САМИТА У БЕОГРАДУ

„Од 13. до 15. јуна у Београду се одржава Стратегијска војна конференција за партнере, коју организује Савезна команда за трансформацију НАТО пакта. Одржавање ове конференције је за ДСС неприхватљиво из неколико разлога.

Прво, Република Србија је резолуцијом Народне скупштине прогласила војну неутралност и заиста је необјашњиво да ми будемо домаћини скупа који организује НАТО. Оваква одлука јесте фактички излазак из војне неутралности. Подсетићу вас да је Србија једина држава из програма Партнерство за мир, која је рекла да нема намеру да ступи у НАТО пакт, већ да формално жели да остане војно неутрална.

Друга спорна ствар јесте тема конференције. Стратегија НАТО пакта донета на самиту у Лисабону утврђује низ питања која се директно тичу територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. НАТО директно говори да је подржавао обуку косовских безбедносних снага и да је захваљујући тој подршци на Косову успостављен, како они кажу „мир и сигурност за припаднике етничких мањина“. Даље, тај документ тражи подршку за очување суверенитета појединих земаља које имају спорна територијална питања. Наводе се земље попут Молдавије, Грузије или Јерменије, али се ни на једном месту не тражи подршка за територијални интегритет и суверенитет Србије. Овај документ позива Русију да повуче признање Јужне Осетије и Абхазије, а не пада им на памет да позову државе које су признале Косово да повуку признање.

Документ из Лисабона поздравља опредељеност Србије за евроатлантске интеграције и дефинише улогу НАТО као неког ко ће интервенисати где год су његови интереси угрожени, а руководећи се искуством са Балкана. И сада о тим ставовима треба да се расправља у Београду; и Београд томе треба да да подршку.

Надасве, НАТО пакт је као војни савез бомбардовао Републику Србију, нанео огромне људске жртве и материјалну штету; и ова конференција очигледно треба да пошаље поруку да је све то заборављено, да су они нама опростили што су нас бомбардовали и да идемо даље. Можда је ова власт заборавила, али грађани Србије сигурно нису.

Никако не бисмо требали да пређемо преко наведених аргумената и да пристанемо да као неутрална држава будемо домаћин овог скупа. Због свега овога постављам питање Влади и министарству – зашто се крши Резолуција Народне скупштине по којој је Србија војно неутрална земља? Друго питање, зашто се продубљују односи са овим војним савезом, када он својом политиком директно нарушава територијални интегритет Републике Србије и угрожава наше виталне националне интересе?

Ово је догађај који нико у Србији неће подржати, ово је догађај који вређа све оне који су претрпели штету и који су претрпели патње за време бомбардовања. Најбоље би било одложити конференцију, али то тешко може да се очекује од ове власти, која полако али сигурно Србију гура у НАТО пакт.“

(Излагање народног посланика Јована Палалића, са заседања Народне скупштине 7. јуна 2011.)

 

Enter your keyword