Blog

Турска одобрила “Јужни ток”

Турска одобрила “Јужни ток”

Турска је дала Русији званичну дозволу за полагање гасовода “Јужни ток” у територијалним водама Турске у Црном мору, изјавио је данас премијер Русије Владимир Путин.

“Желео бих да захвалим Турској за њено коначно одобрење за изградњу ‘Јужног тока’ у специјалној економској зони Турске”, пренела је агенција Интерфакс изјаву Путина коју је дао током сусрета са турским министром енергетике Танером Јилдизом у Москви.

По изјавама турских званичника, које су они дали за агенцију Ројтерс, споразум је постигнут у уторак у Анкари за време преговора руководства “Гаспрома” с министром Јилдизом, а одговарајући документ је потписан данас у Москви.

Вредност пројекта 15,5 милијарди евра

Путин је такође рекао да су се Турска и Русија договориле о продужењу два важећа споразума о извозу руског гаса на 2021. и 2015. годину.

После разговора између Путина, заменика руског премијера Игора Сечина и Јилдиза потписан је пакет од три документа о извозу гаса у Турску, пренела је агенција Итар-Тас. Извршни директор “Гаспрома” Алексеј Милер и генерални директор турске енергетске компаније “Ботас” Фазил Сенел потписали су потребне документе за испоруке руског гаса Турској посредством “Гаспромекспорта”.

“Јужни ток” је планиран за годишњи транспорт 63 милијарде кубних метара руског гаса у Европу, почев од 2015, заобилазећи транзитне земље – Украјину и Белорусију. Вредност тог пројекта је процењена на 15,5 милијарди евра. “Гаспрому” у пројекту “Јужни ток” припада 50 одсто удела, италијанској енергетској компанији “Ени” 20 одсто, док француска фирма ЕДФ и немачка “Винтершал” имају по 15 одсто учешћа.

Гаспром: Преговори са Украјином не утичу на Јужни ток Гаспром не планира да одустане од изградње гасовода Јужни ток у случају договора са Украјином о куповини њене гасне мреже, изјавио је данас заменик директора Александар Медведев. Он је новинарима рекао да ће без обзира на Северни ток, Јужни ток и Набуко, Европи недостајати 15 до 20 милијарди кубних метара гаса годишње, те да “нема смисла одустајати од Јужног тока”. Шеф Гаспрома Алексеј Милер изјавио је у понедељак да судбина пројекта Јужни ток зависи од резултата руско-украјинских преговора о гасу. “Јужни ток је увек био везан за Украјину”, казао је Милер.

 

Enter your keyword