Blog

Српски посматрачи гори од четника

Српски посматрачи гори од четника

Посматрачи из Србије, који су пратили ток избора у ДНР и ЛНР, пали су у немилост јавности и медија у својој домовини. Такве критике нису претрпели ни српски националисти који су својевремено дошли у Донбас, да ратују у редовима побуњеника.

Амбасада Украјине је ове посматраче крстила као „представнике маргиналних политичких снага“, иако су бар троје заправо нестраначке личности, а двоје из партије, за коју је на последњим изборима гласало око 50% бирача. И све то уз чињеницу да званични Београд није послао посматраче на југоисток Украјине, већ су они отпутовали на позив домаћина. Међу онима који су следили за током избора је и доктор Стевица Деђански, председник НВО „Центар за развој међународне сарадње“.

Господине Деђански, представник РФ у ЕУ Владимир Чижов је позвао ЕУ да прихвати и призна резултате избора у ЛНР и ДНР, подвукавши да ово не значи и признавање независности датих територија. Да ли сте сагласни са оваквом позицијом и какви су ваши утисци?

Мислим да је то један пут ка мирном решењу. Ипак је циљ да се прекину сукоби. Треба признати изборе из разлога што су били демократски и они не значе независност него чињеницу да сада има легитимно изабраних представника са којима треба разговарати о будућности заједничког живота. Што се тиче самих избора, ја сам био позван од локалних власти као председник НВО да проверим да ли је изборни процес био у реду и ништа више од тога. Могу да кажем да је он прошао у одличном реду и на демократски начин. Чак сам био изненађен колико су гласачи расположени и пуни наде зато што су бирали своје представнике и, вероватно, рачунајући да ће бити разума у самој украјинској власти и да ће признати ове изборе.

У среду су српског амбасадора у Кијеву позвали на разговор у МСП. Да ли је могуће прогнозирати „захлађење“ односа између Србије и Украјине?

На неке ствари ми не можемо да утичемо, али мислим да нема никакве потребе из разлога што нико се није уплитао у унутрашње ствари или коначно решење. Нико од српских посматрача није коментарисао саму политику Украјине, сукоб, односе Русије и ЕУ.

Српска опозиција је критиковала посланике владајуће странке који су у Донбас дошли као посматрачи. Са своје стране, у СНС тврде, да су посматрачи отишли као грађани, а не као посланици. Како би требало схватити ову хајку?

Разговарао сам са посланицима када смо заједно путовали. Рекли су да су позвани из својих ранијих контаката, док су се бавили неким другим послом и били су позвани буквално на лично име и презиме, не као припадници странке. Они су тамо цело време говорили у своје име, у изјавама за медије нигде се нису позивали на странку. А ова хајка је покушај прозападне опозиције у Србији, која ја минорна, да изазове неко таласање на политичкој сцени, да покаже да је већи католик од папе. Али мислим да је то неуспешно и да ће та хајка трајати два-три дана, јер, као што сам мало пре рекао, нисмо се мешали у унутрашња питања Украјине.

Стабилизација ситуације у Украјини је актуелно питање и за Србију, обзиром да је премијер Француске Мануел Валс указао да ће Београд током свог председовања ОЕБС-ом 2015.године играти важну улогу у решавању украјинске кризе…

Ми смо ипак мала земља, и прилично пута смо имали велику одговорност и нисмо баш увек добро прошли због тога. Ја се надам да ћемо мудром политиком успети да избалансирамо тај наш пријатељски однос према Русији а да се не посвађамо са другим земљама. Мислим да је то политика коју сада спроводи влада: ми подржавамо целовитост Украјине али у сваком случају нећемо да уводимо санкције нашем највећем пријатељу, Русији. Мислим да је то исправан став, али вероватно ће бити притисака да га променимо.

Тимур Блохин

Извор: Глас Русије

Enter your keyword