Blog

PRESS: Размотрити све опције пре одлуке о чланству у НАТО

PRESS: Размотрити све опције пре одлуке о чланству у НАТО

У средишту пажње српске јавности годинама се налази питање дугорочне безбедности земље, односно њеног односа према војнополитичким интеграцијама. Та проблематика се обрађује једнострано јер је главна расправа усредсређена искључиво на проблем приступања наше земље Северноатлантском савезу, а полемика се води међу присталицама и противницима НАТО интеграција.
Како би питање атлантских интеграција Србије целовито било размотрено, Невладина организација „Центар за развој међународне сарадње” одржала је крајем прошле недеље панел дискусију на тему „Атлантске интеграције – предности и недостаци”. Намера центра била је да реномирани стручњаци изнесу своје ставове, како би биле отворене бројне безбедносне опције, а не да се расправа ограничи на изношење једностраних разлога за и против НАТО-а.

Размислити о опцијама
Међу учесницима скупа био је и бивши министар иностраних послова СР Југославије Владислав Јовановић, председник Атлантског савеза Владан Живуловић, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије генерал Бранко Крга и многи други.
– Крајње је време да хладне главе, неоптерећени предрасудама, сагледамо какво је данас место НАТО у Европи, генерални безбедносни амбијент и које предности и недостатке повлачи приступање Србије том савезу, односно које друге реалне опције она има – рекао је председник центра др Стевица Деђански.
Заговорници атлантских интеграција тврдили су да би без њих Србија била регионално изолована, односно да би оне могле да убрзају наш улазак у ЕУ. Иако се већина са тим није сложила, после аргументоване дебате дошло се до консензуса око тога да је важно да се од реалности не бежи и да је потребно да се размотре све могућности које пред Србијом стоје, као и њихове дубинске последице. Присутни су се сложили и око тога да у војне савезе треба да идемо или ван њих да останемо због нас самих, на основу чврстих доказа да нам нешто користи, а не зато што нам било ко намеће своје интересе као смернице за наше поступање.
Већина учесника скупа заступала је мишљење да би Србија требало да остане војно неутрална, односно да гради упоредне везе и са Атлантским савезом, и са другим војнополитичким факторима на нашем континенту, те да је важно да се укључи у разраду нацрта уговора о европској безбедности који је понудила Руска Федерација.

Пожељне интеграције
– Војни савези постоје да би пре или касније водили ратове, а нама су потребни мир и просперитет. Потребно је да тежимо економским и политичким интеграцијама које могу да унапреде сигурност и благостање наших грађана, те да одржавамо најтешње везе и са Истоком и са Западом, а не да уђемо у НАТО или евентуално руски блок ОДКБ – рекао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Извор: http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/161240/Razmotriti+sve+opcije+pre+odluke+o+%C4%8Dlanstvu+u+NATO.html

Enter your keyword