Полемика: Монтгомери – Анђелковић: Монтгомери – Сукоб Русије и Запада је опасан за Србију

Полемика: Монтгомери – Анђелковић: Монтгомери – Сукоб Русије и Запада је опасан за Србију

Полемика: Монтгомери – Анђелковић: Монтгомери – Сукоб Русије и Запада је опасан за Србију

Пре свега, хтео бих да кажем да веома ценим чињеницу да је, иако се можда нимало не слаже са мном, Драгомир Анђелковић био довољно учтив да наведе да не сумња у моје добре намере према Србији и српском народу. То ми много значи. Такође, рекао бих да се Стејт департмент сигурно не би сложио с многим стварима које сам навео у интервјуу.

Текст господина Анђелковића заправо потврђује моју тезу да сукоб Русије и Запада представља опасност за Србију. Он може да доведе народ Србије у уверење да морају да бирају између Русије и ЕУ. Хтео сам да кажем, и извињавам се ако нисам био довољно јасан у интервјуу, да Србија треба да уради све што је у њеној моћи да хода по танкој политичкој жици између две стране и да избегне да то постане главна тема која дели Србију. То заиста није ни у чијем интересу. Мој кључни савет је просто био тактичко разматрање како да се иде по тој жици, а да се не одбаци ниједна страна.

На крају, ипак, народ Србије мора да одлучи где му је будућност. Нећу страствено да браним ЕУ. Ја сам велики критичар Европске уније на многим фронтовима и вероватно могу да изнесем дужу и детаљнију процену њених проблема и изазова од ове коју даје господин Анђелковић. Међутим, без обзира на њене слабости и тешкоће, економска динамичност и интелектуални „образац” чланица ЕУ значајно односе превагу над овим факторима. Реалност је да је српска привреда изузетно слаба и да то ствара политичку нестабилност. А пошто је Србија главни играч у региону, стабилност Србије је од кључног значаја. Ја немам никакве сумње да су финансијска помоћ ЕУ (већ је реалност), компаније из ЕУ које би улагале у Србији и могућност да се буде део ове зоне слободне трговине најбољи пут за Србију у економском смислу. Плашим се да би Србија какву жели господин Анђелковић оставила српски народ у стању у којем је данас, са веома ниским животним стандардом и мало наде у будућност. Тако да бих и даље саветовао Влади Србије да избегне да се определи и да настави да одржава добре односе са обе стране, а то ће, нема сумње, бити све теже и теже ако се овај сукоб додатно буде продубио.

Бивши амбасадор САД у Београду

Вилијам Монтгомери

 

Унесите реч за претрагу