Николић и односи Москва – Београд

Николић и односи Москва – Београд

Николић и односи Москва – Београд

Учесници видео конференције Београд-Москва, коју су организовали руска новинска агенција РИА Новости и Медија центар, сложили су се да Русија није довољно присутна у српском друштву и у медијима и да за то кривица не лежи само на Србији, већ и на Русији, која би требало да буде више ангажована.

Руски и српски новинари, аналитичари и политиколози разговарали су о будућности српско-руских односа.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да ће доласком Николића за председника Србије односи са Русијом узнапредовати, будући да се српска страна у протеклим годинама, како сматра, према Москви понашала неискрено, па су Београд и Москва често “глумили да се слажу”.

“У љубави и животу, не победјују увек најлепши, већ најупорнији. Томислав Николић је потврда те народне пошалице. Његова победа није била сензационална, као што мисле неке руске колеге, већ очекивана за познаваоце прилика у Србији”, оценио је Јањић.

Србији је, према његовом мишљењу, потребна пуна сарадња са Русијом, која јој је природни партнер, али те односе треба градити на искренији начин и отворено разговарати о свим питањима, па и о неком будућем односу Србије са НАТО.

“Очекујем да о томе Николић отворено разговара са Москвом”, рекао је Јањић.

Извршни директор Центра за развој медјународне сарадње Драгомир Анђелковић сматра да долазак Николића неће драстично изменити спољну политику земље, али да ће односи Србије према Русији вероватно бити коректнији.

Посланик у парламенту Руске Федерације Владимир Кумин у лидеру напредњака види политичара који је на политичкој сцени Србије најближи Русији и који се и раније залагао за тешње односе између две земље.

Кумин верује да се може доста радити на унапредјењу односа посебно привредних, будући да нису довољно развијени, а руску привредници, како сматра, немају исти третман као привредници из западне Европе.

Победом Николића, како каже Кумин, постоји нада да ће и тај аспект да се промени.

Он, медјутим, указује да и Русија у наредном периоду треба да покаже да жели ближе односе и да се не може кривити само Србија што ти односи сада нису бољи, већ и Русија.

Аналитичар Института за економију РАН Сергеј Марков верује да ће се победом Николића Србији “осмехнути срећа”, али и истиче да би Србија, будући да је неизвестан њен улазак у ЕУ, могла да размисли и о евроазијској унији.

Иако верује да односи са Русијом не могу бити лошији, председник Центра за развој медјународне сарадње Стевица Деђански сматра да Николићевим избором ти односи неће постати ни много бољи, јер ће и Николић гледати да “не наљути Брисел”.

Он је навео да је још тешко говорити о српској спољној политици док се не формира влада, али и да се поставља питање да ли Русија жели већи утицај и ангажовање у региону.

И шефица одељења за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН Елена Гускова је мишљења да ће и Николић наставити са сличном политиком, будући да је већ у изборној ноћи саопштио да неће скренути са европског пута Србије.

Говорећи о посети Николића Москви, учесници су навели да се ипак ради о медјупартијској посети, будући да Николић још није инаугурисан, а посета је била планирана пре него што је изабран за председника Србије, те да остаје да се види где ће као нови председник Србије прво отпутовати.

 

 

Унесите реч за претрагу