Милан Бркић: За убиство железаре позови Есмарк

Милан Бркић: За убиство железаре позови Есмарк

Милан Бркић: За убиство железаре позови Есмарк

Kомпанија ЕСМАРK – за коју упућени тврде да је пред банкротом а која покушава да се од њега спасе тако што би се докопала српске Железаре Смедерево односно око 200 милиона долара обртног капитала који уз њу иде – суочена је са бројним тужбама за преваре у својој Америци.
Њу су тужили како локални партнери у САД, тако и мултинационална компанија какву представља један од највећих произвођач челика на свету  АрцелорМиттал.
Безбројне су тужбе пред америчким судовима против ЕСМАРK-а и власника те компаније са имиџом контроверзног бизнисмена Џејмс Бушар за разне видове злоупотреба, угрожавања права радника, некоректан однос према партнерима и слично.
Тек као илустрацију наводимо референце за два текста објављена у америчким медијима који о томе говоре:

 

http://www.post-gazette.com/business/businessnews/2011/06/22/Esmark-CEO-battles-Chicago-company-in-2-courts/stories/201106220223

http://www.huffingtonpost.com/huff-wires/20080509/arcelormittal-sparrows-point/?m=true

Међутим, све речено није најгоре. Док год се тзв. пословна елита међусобно вара, то и није најгоре. У хистеричној трци за профитом коју је наметнула вулгарна потрошака култура, пословни морал неких претходних времена готово да је нестао. Многи га више у врху светског бизниса немају. И док се такви међусобно надигравају није страшно. Али је ужасно када због њих трпи обичан свет.
Бушар и ЕСМАРK су доказали да су ту спремни да иду далеко колико чак и ретко који покварени капиталисти нашег времена. Макар због страха од закона и јавног мнења већина њих избегава да отворено ради против друштвених интереса. То раде прикривено. Међутим, ЕСМАРK је из похлепе у својој матичној земљи баш њега угрозио.
Иако је та компанија ушла у аранжман са савезном државом Охајо, на сличан начин како то сада нама предлажу, и тако савила под контролу једну тамошњу челичану, њу је брзо довела до пропасти. Лажни врхунски менаџери ЕСМАРK-а су је уништили а многи радници и њихове породице остале су без хлеба. Додуше, имали су веште адвокате и избегли су одговорност јер држава Охајо насела на ЕСМАРK-ова правила која србска влада за сада још није сварила.
Сада таква компанија ЕСМАРK и такав њен власник Бушар, желе да им држава Србија препусти на управљање нашу Железару Смедерево. Дрско траже нешто што желе да униште као да до сада нису већ проваљени. И још при томе демагошки радницима нуде повећање плата од 25%.
Неки ће се на то навући и подржати оне који су већ многе радничке породице у УСА завили у црно. А треба ставити прст на чело и размислити: боље је имати сигурну плату која је прилагођена садашњем стању Железаре и уложити напор да она полако почне боље да ради, што ће и радницима донети бољу будућност – него насести на преварантска обећања и брзо доживети да и Железара Смедерево буде од стране ЕСМАРK-а уништена као она у Охају.
О томе би морали да размисле и синдикати, руководство српске Железаре, и наша влада.
Последња нек још једну ствар узме у обзир. Kраткорочно је лако испуњавати наређења из Вашингтона, али дугорочно је то опасно. Шта ће би бити са садашњом владом када је преко 5 хиљада радника Железаре Смедерево са својим породицама, и предие хиљаде коопераната, упитају: где је наша фабрика, где су наше паре, где је наша будућност?
Нико неће прихватити одговор опљачкао вас је ЕСМРK већ ће бесни људи за то кривити оне који то недајбоже омогуће Бушару. А то ће бити Влада Србије и они који воде приватизацију Железаре Смедерево.
Док се то не деси и да се то не би десило нека сви релевантни имају у виду шта је ЕСМАРK учинио у америчкој држави Охајо.
О томе говори следећи чланци. У првом је наведено шта је ЕСМАРK обећавао да ће урадити. Ради се о дивним причама какве се сада сервирају и србској јавности:

 

http://www.esmark.com/101112_kasich_yorkville_deal.html

Други текст је посвећен ономе што је ЕСМАРK урадио. А то је темељно уништавање железаре у Охају:

 

http://www.eafnews.com/steel-mill-demolition-underway/

Да ли желимо да се тако нешто деси и у Србији? Ако то желимо нека наш премијер Железару Смедерево да ЕСМАРKУ. А ми ћемо сви знати ко је одговоран. Србска влада не може да не зна ко је Буашар и његова фирма ЕСМСРK. А ако владајући то не знају, онда им није место на врху државе.

 

Унесите реч за претрагу