Blog

Мађарска посумњала у реализацију гасовода “Набуко”

Мађарска посумњала у реализацију гасовода “Набуко”

Министар за национални развој и привреду Мађарске Томаш Фелеги посумњао је у реализацију пројекта гасовода “Набуко”, уз напомену да би његова цена могла да буде и четири пута већа од првобитно најављене.

– Потпуно је нејасно колико ће на крају коштати “Набуко” – рекао је Фелеги у Лондону, наводећи да је оптимистична процена 24 до 26 милијарди евра, пренела је агенција Ројтерс.

Притом је мађарски министар своје сумње поткрепио чињеницом да не постоје чврсте обавезе ни потенцијалних купаца ни добављача земног гаса.

Представник конзорцијума “Набуко”, на чијем челу је аустријска компанија ОМВ, је процену мађарског министарства за национални развој окарактерисао као “произвољну”, али је ипак прецизирао да се почетна вредност пројекта (7,9 милијарди евра) коригује.

Мађарска команија МОЛ један је од кључних учесника “Набуко” заједно са аустријском компанијом ОМВ, бугарском Булгаргас, румунском Трансгас, турском Ботас и немачком компанијом РWЕ. Свакој од ових компанија припада 16,67 одсто удела у пројекту.

“Набуко” је магистрални гасовод намењен за пренос гаса из централне Азије у Европу (првенствено Аустрију и Немачку) заобилазећи Русију. Међу основним добављачима гаса за овај цевовод првобитно су разматрани Азербејџан, Ирак и Туркменија.

Инвеститори пројекта “Набуко” су последњих годину дана имали много разлога за бригу. Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер је средином октобра рекао да би цена “Набуко” могла да се повећа за 21 до 44 процента на 10 до 14 милијарди евра.

Аустријски ОМВ је тада објавио да би испоруке из централне Азије могле да крену тек 2018. године, премда су првобитно планиране за 2015, да би се касније рокови померили за 2017. годину.

Оваква неизвесна перспектива пројекта повећава шансе за реализацију конкурентног руског гасовода “Јужни ток” пројектованих капацитета 63 милијарде кубних метара годишње. Орјентациона цена руског гасовода, према последњим подацима, је 15,5 милијарди евра.

Шансе за реализацију гасовода руског “Гаспрома” су порасле средином септембра када су се пројекту прикључиле компаније ЕДФ и БАСФ.

Извор: Блиц

Enter your keyword