Blog

Како изгледа кад вас Есмарк ”спасава”

Како изгледа кад вас Есмарк ”спасава”

Прича из једног америчког градића, који је ”Есмарк” требало да спаси, наводи на закључак да је Влада Србије избегла ”метак”.

Чекајући Бушара…

Есмарк је 2012. годину купио челичану у Јорквилу, у Охају, за 6,25 милиона долара од банкротираног РГ Стеел ЛЛЦ. Најавили су улагања од 15 милиона долара за обнову производње, и да ће вратити 160 радника на посао.

Затим, 2013. године, Бушар, власник Есмарка, казао је да је будућност ове фирме, годину дана након куповине, неизвесна. Казао је и да се не каје због ове куповине од 6 милиона, да је то била добра куповина, али да због папирологије ни годину дана касније није покренута производња.

А онда наилазимо на чланак из 2014. где се говори да у овом градићу нема никаквог помака у овој фабрици од Есмаркове куповине 2012. године. Председник удружења Унитед стеелwоркерс, Џери Конерс, рекао је тада да је последњи контакт са гдином Бушаром имао 2012. године.

– Нема ничега ни у најави. Само десетак људи дежура у фабрици.

Очајни радници чекали су посао, и да се производња врати у овај град али узалуд. Из Есмарка су били недоступни за коментаре. Понекад, чуло се да Есмарк криви слабу домаћу потражњу, као и јефтин увоз који је доминирао на америчком тржишту због непокретања производње.

У септембру 2014. године – изненађење. Непријатно.Наиме, из Есмарка је објављено да ова фабрика мења назив и сврху!

Једноставно, биће претворена у складиште, или тачније транспортно-логистички центар.

– Када је индустрија челика у питању, ствари су се драстично промениле од 2012. када је обављена ова куповина, објаснио је Бушар.

Манир

Када је 2005. године Есмарк купио сервисни центар за челик у Чикаго Хејтсу, та фабрика била је једна од највећих дистрибутера равно-ваљаног челика у земљи и запошљавала је 150 људи.

Како је објављено, 2013. године производни центар на овој адреси затвара се, јер  ”Есмарк смањује своје капацитете како би повећао профитабилност.”

И овде је окривљена ниска цена за равно-ваљани челик, но поставља се питање да ли је амбициозни план најављен 2005. године да у овој области Есмарк постане доминантан био искрен.

Формула за бизнис

Пре ескалације кризе 2008. године и оштрог пада цене челика Бушар је продао своју комплетну металску индустрију за 1,23 милијарди долара руском Северсталу.

Када се крајем 2009. године Џејмс Бушар, власник Есмарк-а, вратио металској индустрији, он је у једном интервјуу рекао: “Мислим да можемо да урадимо оно што смо пре радили – купимо јефтино, чекамо са стране док се потражња не повећа и онда зарадимо гомилу пара”.

 

Enter your keyword