БРИТАНСКА РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ НЕЋЕ ПРОЋИ

БРИТАНСКА РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ НЕЋЕ ПРОЋИ

БРИТАНСКА РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ НЕЋЕ ПРОЋИ

БЕОГРАД, 15. ЈУНА /СРНА/ – Аналитичар Стевица Деђански рекао је Срни да је убијеђен да британска резолуција о Сребреници неће проћи у Савјету безбједности УН и да ће Русија уложити вето.

“Верујем у вето Русије. Све остало би било кривотворење историје са далекосежним последицама по српски народ. Ми морамо да се боримо против тога”, рекао је Деђански, који је предсједник београдског Центра за развој међународне сарадње.

Он је напоменуо да Србија то себи не смије да дозволи и да представници српске власти знају колико то може да има далекосежне посљедице за Србију, Српску и српски народ у цјелини. 

“Убеђен сам да, ако не буде постојао други начин, да ћемо чак и званично затражити руски вето, науштрб последица које ћемо имати са друге стране, али су ово много веће последице”, рекао је Деђански.

Деђански је додао да је искрено убијеђен да власт у Србији, као и у Републици Српској, ипак, брине о интересима српског народа у цјелини.

Он је оцијенио да су све резолуције о Сребреници, које се ових дана појављују, прилично синхронизоване и служе за повећање притиска како на Републику Српску, тако и на Србију да се дистанцира од индиректне и директне подршке Српској.

Деђански је рекао да је то тенденциозно покушавање извртања историјских чињеница и покушај да се оптужи српски народ у цјелини за нешто што није истина, а то је за геноцид.

“Нико не спори да је било злочина, и то смо милион пута чули од свих наших званичника и од председника Републике Српске и од представника у Србији, али очигледно да то не задовољава апетите тих неких западних земаља”, рекао је Деђански.

Одговарајући на питање да ли је фокус Запада поново на Балкану, Деђански је оцијенио да није ријеч о враћању фокуса Запада на Балкан, већ на покушај његовог изласка из Балкана.

Отварају се нови проблеми, почевши од Украјине, па у некој најави од Сирије и Ирана и тако даље овде /на Балкану/ су ствари на неки начин незавршене и то са позиције америчких и британских интереса – да Косово добије независност, а Република Српска изгуби своју снагу.

“Овим притиском они желе да изађу одавде да могу да се баве другим проблемима. Када би то успели да изгурају, они би добили неко оправдање и за бомбардовање Републике Српске и Србије и за стварање непостојеће државе Косово и Метохија, односно за отимање”, рекао је Деђански.

Деђански је рекао да је јако важно да српски народ о тим питањима има јединствен став.

“У Републици Српској смо имали прилику да видимо кокетирање на неки начин опозиције са страним силама под изговором доласка на власт. Мора да се све то заборави и да се заједнички брине о интересима укупно Републике Српске и српског народа”, рекао је Деђански.

Он је навео да исто тако у Србији опозиција и власт морају да нађу заједнички интерес када је ријеч о одбрани интереса српског народа.

“Ако то буде било тако да немамо својих унутрашњих елемената који ће да покушају то да искористе да руше власт и да се то претвори у неку унутардржавну борбу за гласове, мислим да онда имамо шансе да се одбранимо. Ми већ 25 година живимо под притиском”, рекао је Деђански.

Медији су објавили да Велика Британија припрема резолуцију о Сребреници пред Савјетом безбједности УН, а да су “главне мете” офанзиве поводом обиљежавања 20 година од дешавања у Сребреници Република Српска и њен предсједник Милорад Додик.

Савјет безбједности УН требало би да расправља о резолуцији о Сребреници 7. јула.

Унесите реч за претрагу