АПЕЛ политичкој и широј јавности РС, Федерације БиХ и Србије

АПЕЛ политичкој и широј јавности РС, Федерације БиХ и Србије

АПЕЛ политичкој и широј јавности РС, Федерације БиХ и Србије

Учесници скупа „Република Српска између рата и мира“ одржаног у Београду 28. септембра, упозоравају да су – после застрашујућих претњи ликвидацијом председника Српске на које надлежни нису адекватно реаговали, односно у контексту већ и пре тога до хистеричних размера појачаних напада на државност РС – прилике у БиХ кренуле у правцу који прети да се отргне контроли,чиме би њени грађани и цео регион били доведу у стање наглашене опасности. Претње ратом које су пласирана како би српски народ био заплашен и обесхрабрен да изађе на референдум, у овом тренутку нису реална, али јесте реално изазивање ексцеса – од бруталног угрожавања сигурности легитимних представника РС до провоцирања међунационалних и других сукоба – који би у наредном периоду могли да резултирају крвопролићем.

Република Српска није проузроковала кризу, већ је само предузела неопходне мере како би били заштићени легитимни интереси српског народа западно од Дрине. Такво одмерено и неагресивно понашање поздрављамо, али упозоравамо Бањалуку и Београд да ако потцене озбиљност опасности која произлази из агресивног  деловања политичких снага у Сарајеву које по сваку цену желе да наметну хегемонију и унитаристички концепт БиХ – преузимају велики део одговорности за опаке догађаје који могу уследити.

Да до њих не би дошло, учесници Скупа апелују:

  • На државне структуре РС да буду у пуној приправности али и да упоредно наставе да у духу Дејтонског споразум траже мирно и одрживо решење кризе у коју је доведена БиХ.
  • На радикализоване БХ муслиманске политичаре да обуздају страсти и престану са претњама ликвидацијама, хапшењима и ратом. Таквим неодговорним понашањем доводе и свој народ у опасност јер ризикују да проузрокују несрећу која ће погодити све грађане БиХ.
  • На грађане и политичке факторе РС да не допусте да их у вези са предстојећим изборима и на другим пољима, било ко подели и конфронтира на начин који излази из оквира регуларних политичких надметања. Да би РС из садашњих тешких околности изашла ојачана, нужне је да опстане дух референдумског јединства око виталних националних интереса.
  • На официјелни Београд да максимално подржи руководство РС у његовим оправданим напорима да буду заштићени дејтонски принципи, као и да Српској, њеном председнику и другим потенцијално угроженим функционерима, пружи све потребне безбедносне гаранције. То би представљало фактор одвраћања а не претњу било коме.

Мир и сарадња између Срба и муслимана нису само кључ стабилности БиХ већ и читавог нашег региона. Уверени смо да би прихватањем овог апела мир био очуван а основи за продубљивање сарадње унапређени.

 

 

Учесници и потписници:

проф.др. Стевица Деђански – Центar за развој међународне сарадње

мр Драгомир Анђелковић – Форум за одгoворну политику

Бранко Радун –  портал Видовдан

Жељко Цвијановић – портал Нови стандард

Радован Калабић – Фонд „ Александар Невски „

Драган Коларевић – публициста

Унесите реч за претрагу