Blog

14.5.2011. – Скуп у хотелу Хајат

14.5.2011. – Скуп у хотелу Хајат

Атлантске интеграције – предности и недостаци

хотел Хајат Риџенси, Београд

субота, 14. мај 2011. године са почетком у 10 часова

Већ неколико година у средишту пажње српске јавности налази се питање дугорочне безбедности земље, односно њеног односа према војно-политичким интеграцијама. Тој проблематици посвећује се велика медијска и стручна пажња. Међутим, она се обрађује до крајности једнострано. Јавна расправа је усредсређена на проблем приступања земље Северноатлантском савезу, а полемика се, мање смирено  и аргументовано а више полемички, па и политикантски-острашћено, води међу присталицама и противницима тзв. НАТО интеграција.

До сада није било целовитог разматрања питања атлантских интеграција Србије, неоптерећеног априорним ставовима, и то тако да на конструктиван начин буду отворене бројне опције, уместо да се дебата ограничава на једностране разлогe за и против НАТО-а. Стога, крајње је време за одржавање озбиљне конференције, свестрано, без унапред изведених закључака, посвећене новој безбедносној конфигурацији Европе, месту НАТО-а у њој, те предностима и недостацима које приступање том савезу повлачи за нашу земљу.

Намера Центра за развој међународне сарадње – организатора Скупа – јесте да се на објективан начин прикаже корист и штета од уласка Србије у НАТО, али и реалност других опција које наша република има. Ради тога позвани су стручњаци из области релевантних за тему и угледне јавне личности различитих политичких убеђења. Циљ је да сви они дају свој допринос да се тема конференције вишеслојно, објективно и у стручном погледу квалитетно обради, али и да се за њу додатно, на национално-одговорним и државотворним а не дневнополитичким основама, подстакне интересовање шире и политичке јавности.

На крају, без претенциозних намера, слободно можемо да кажемо да ће скуп Атлантске интеграције – предности и недостаци“ представљати значајан медијски, стручни па и политички догађај. С обзиром на досадашње искуство са скуповима које смо организовали, односно на присуство представника разних амбасада, уверени смо да ће имати и шири регионални значај, а сазнања на њој изложена, несумњиво, у извесној мери ће утицати на друштвени став према војно-политичким кретањима Србије, односно на одвијање процеса те врсте.

Enter your keyword