Blog

Уводно излагање на скупу “Атлантске интеграције – предности и недостаци”

Уводно излагање на скупу “Атлантске интеграције – предности и недостаци”

Даме и господо,

Велико ми је задовољство да Вас у име Центра за развој међународне сарадње поздравим и да Вам се захвалим што сте се одазвали позиву да учествујете на конференцији под називом „ Атланске интеграције – предности и недостаци„.

Мишљења сам да су данас овде присутни, да не кажем баш сви, али сигурно велика већина оних који на ову тему имају шта да кажу. А надамо се да ће они који кроје политику ове државе то чути и видети.

Морам да поновим да циљ Центра за развој међународне сарадње није да дефинише крајња решења или да намеће мишљење које је ултимативно и непроменљиво као што то раде разне НВО, већ да покреће расправу о две врста тема. То су:

1. Теме које су битне за будућност Србије и Републике Српске, а вешто се избегавају. У том правцу су биле усмерене наше две прошлогодишње конференције. Прва под називом: „Нова архитектура  европске безбедности – шансе за Србију“, и друга, под називом: „Геополитички и енергетски фактори безбедности Балкана“, које су такође окупиле велики број  наших реномираних аналитичара и стручњака на горе поменуте теме, а које су резултирале медијском промоцијом тема, издавањем зборника са радовима са скупа и покретањем иницијатива у скупштини Републике Србије за расправу о овим темама. Заталасали смо јавност са циљем да се на тај  начин наша политичка елита подстакне да се о тим питањима од националног значаја изјасни, или да бар о њима уђе у расправу. Нажалост она је то делимично избегла. А хоћу да нагласим да имам у виду и власт и опозицију.

2. Друга врста тема које желимо да покрећемо односе се на актуелна геополитичка питања од којих зависи судбина Србије и Републике Српске, а самим тим и свих нас. Трећи скуп који смо организовали заједно са Центром за стратешку сарадњу из Републике Српске пре непуних месец дана у Бањалуци, под називом „Положај БиХ у новом систему европске безбедности“, и данас овај „Атлантске интеграције – предности и недостаци“, иду у том правцу.

Поставља се питање зашто овакав назив скупа и зашто данас?

Дешавања нас терају да покренемо тему и да нашој политичкој елити дамо неке смернице, идеје, критике или  упозорења. Наравно, све добронамерно и са жељом да се не направи грешка која ће нас у будућности поново много коштати.

На овом данашњем скупу имаћемо супротстављена мишљења око атлантских интеграција.

Чињеница је да Србија има проглашену војну неутралност које је изгласана у Скупштини Републике Србије. Али је чињеница и да имамо дисонантне тонове и у власти и у опозицији, који су на линији политике срачунате да се и поред проглашене неутралности Србија гурне у атлантске интеграције тј у НАТО пакт.

Чињеница је да наша држава иако је званично неутрална организује у јуну скуп НАТО-а у Београду и тиме индиректно крши своју одлуку о неутралности.

Чињеница је да постоји и алтернатива у виду другог војног блока ОДКБ-а, који нуди Руска федерација. Па ако не будемо војно неутрални да ли можда треба да будемо припадници тог блока?

Чињеница је и да нам се нуди да учествујемо у изради Уговора о европској безбедности који је покренуо председик Руске федерације и о коме наша држава упорно избегава да говори. У међувремену о томе разговарају Немачка, Италија, Француска, Украјина, Швајцарска и др…

Ако најважније земље ЕУ којој наводно тежимо томе придају важност и о томе разговарају а нама се намеће игнорисање важне руске безбедносне иницијативе, да ли тако радим у свом или интересу неког другог?

Поставља се питање шта ћемо добити приближавањем НАТО-у? Да ли ћемо тиме изгубити и оне пријатеље у свету које имамо и који нам чувају територију? Да ли ћемо тиме заборавити невине жртве истог тог Атлантског пакта? Да ли ћемо тиме изгубити „Јужни ток“? Да ли ћемо тиме понизити нашег највећег спољнополитичког партнера Русију и тиме изгубити подршку? Да ли ћемо економски просперирати или ћемо само изгубити повлашћени трговински споразум о бесцаринској трговини  који имамо са Руском федерацијом?

Надам се да ће ова конференција дати одговоре на нека од ових питања и на неке од споменутих дилема.

Центар за развој међународне сарадње ће после ове конференције поново покренути једну иницијативу у скупштини Србије наслоњену на данашњу конференцију са циљем да се пред очима јавности наше политичке елите јасно одреде према кључним питањима за будућност наше земље.

Још једном, хвала свима Вам који сте данас овде, и желим Вам успешан рад.

Доц. др Стевица Деђански

председник Центра за развој међународне сарадње

 

Enter your keyword