Trojanski konj

Trojanski konj

Trojanski konj

I pored svih obećanja u izbornom razdoblju i osuda bivše vlasti, promena u spoljnoj politici, evidentno je već sada, neće biti. Od proklamovane politike otvorenih vrata ka istoku i zapadu, ponovo imamo samo politiku EU nema alternativu. Od najavljenih poništavanja odluka bivših vlasti vezano za Kosovo, dolazimo do toga da će se sve poštovati i još se najavljuju nove bolne odluke.

Nova vlast je svesna da je mnogo glasova dobila od patriotskih glasača. I da su očekivanja istih velika. Vlasti, shvatajući da moraju da se opravdaju kod glasača koji su većinski opredeljeni ka Rusiji, od samog starta pokušavaju da glume. Kako? Prvi potez predsednika je odlazak u Moskvu i viđenje sa Putinom. Među prvim potezima premijera je odlazak u Moskvu i razgovor o budućnosti Srbije. Prvi potez Dinkića je pozivanje na dobre odnose sa Rusijom i poruka da ćemo tražiti novac od njih.

Paralelno sa tim se kod režimskih medija plasira priča o nekom tajanstvenom dogovoru o podršci ovoj vladi od strane Rusije i da će to u stvari biti skriveni adut nove vlade. Išlo se čak dotle da se govorilo da su Rusi i sastavili ovu vladu. I niko se ne zapita da li je stvarno moguće da su Rusi hteli u vladi Dinkića koji je, da podsetim, radio sve što je mogao da osujeti prodaju NIS-a i Južni tok. Koji je osujetio svaki ulazak ruske banke i osiguravajućih kuća u Srbiju. Sve u svemu, bio je najveći protivnik bilo kakvih interesa Rusije ovde, mnogo veći nego Čedomir Jovanović, jer je imao faktičku vlast.

Podsetiću i na činjenicu da je u vlast mogao da uđe DSS sa svojih 19 poslanika umesto Dinkićevih 14. Ako je bilo iskrenih namera.

Otrežnjenje je stiglo veoma brzo. Odlazak premijera u Berlin. Dolazak dva američka izaslanika u Srbiju u kratkom razmaku, koji su odlazeći odavde rekli da su veoma zadovoljni razgovorima i obećanjima. O Rusiji više nema ni reči. Da li je ruskoj strani to jasno ili živi u iluzijama? Da li diplomate ovde imaju sada stvarnu sliku šta se dešava?

Mi sada možemo realno sagledati stanje i videti šta nam se sprema. Ili ako još postoji sumnja da pokrenemo pitanja koja je bivša vlast izbegavala, ali da podsetim, i skoro cela tadašnja opozicija. A to su energetska bezbednost Srbije, Ugovor o evropskoj bezbednosti, ODKB, NATO … Hajde da ih nateramo da se javno izjasne. Ali neće, videćete… Treba shvatiti da promene nema. Da će se nastaviti sa pogubnom politikom Tadićeve vlasti oličene u Borku Stefanoviću i njemu sličnima.

Ili možemo verovati u priče vlasti da u stvari znaju šta rade i da zamazuju oči ne nama, nego Amerikancima i zapadu, odnosno da će ih sve preći i biti dosledni u očuvanju Kosova, Vojvodine, približavanju Moskvi, odbijanju NATO-a. Da će se usmeriti ka našim prijateljima čim pređu neprijatelje.

Oterali smo žutu vlast, ali nije to najvažnije. Važno jeste, ali samo po sebi nije rešenje. Najvažnija je promena politike. Važno je ojačavanje veza sa Rusijom pre svega. Važno je da EU ima alternativu. Važno je da budemo što dalje od NATO pakta. Važno je da spasavamo Kosovo. Važno je da se otkačimo što više od MMF-a i Svetske banke…. Da li to negde i u najavama vidimo?

Moramo ovu vlast kritikovati više nego bilo koju do sada jer je u ovu promenu bivšeg režima uloženo mnogo muka i 12 godina života. Neka nas razuvere potezima. I onda u redu.

Iskušenja velika, očekivanja i nade veliki, a stvarnost sumorna. Rusija treba da odigra ulogu da izađemo svi zajedno na čistinu. Da ili ne, jesmo ili nismo. Da znamo šta da očekujemo. Da pomognemo ili da nastavimo borbu protiv propadanja Srbije. Što pre, imamo više šansi.

Prvi potezi vlasti pokazuju da će se spoljnopolitička orjentacija nastaviti u istom pravcu ili biti još gora. Hajde da pratimo vlast i one koji ih podržavaju. Ako su u pravu da ih slušamo, a ako nisu da ih obeležimo i zaboravimo.

Srbija ima samo jednu šansu a to je okretanje spoljne politike i privrede ka Rusiji, svakako uz saradnju i sa zapadnim zemljama. Ali nema važnije stvari za Srbiju od Južnog toka koji nas postavlja za stvarne lidere u regionu i pokretanja poljoprivrede. Za obe stvari nam je potrebna samo Rusija.

Koliko će ova vlast biti u mogućnosti da se tako ponaša već možemo da naslutimo iz odobravanja SAD i EU oko nove vlade. Ipak, nadam se da nisam u pravu, ali ne vidim ni jedan jedini znak da će biti drugačije.

Bez namere da provociram ili pokušavam da političarim, pokušavam sa konkretnim i nikako paušalnim ocenama dosadašnjih poteza novog režima u Srbiji da izvedem zaključak. Voleo bih više od svega da u projekciji grešim i da sve bude dobro, ali naša nacionalna inteligencija bi trebalo da se uključi odmah u kritiku vlasti. Zašto? Iz dobre namere, da ako slučajno misle da zastrane da ih opomenemo, a ako to rade namerno da shvate da neće proći nezapaženo i neoštećeno.

Videćemo vrlo brzo da li i ovde ima Srba …

Doc. dr Stevica Deđanski

Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje

 

Unesite reč za pretragu