Драгомир Анђелковић: Турски експанзионизам од Сирије до Србије

 Међународни односи, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Драгомир Анђелковић: Турски експанзионизам од Сирије до Србије
мар 252016
 

CRMS-4О опасности коју за Србију и Балкан представља неоосманским идејама хипнотисана Турска, потребно је упорно говорити. О томе код нас постоји теоријска представа али као да се још не схвата да је све већа и реална опасност.

У Турској је недавно поново дошло до хистеричног излива антисрпских идеја и осећања. Иако није дуго трајао, по нама је извршен веома жесток пропагандни удар. Срби су прво оптужени да се као снајперисти боре на страни Курда. Затим се у турским медијима појавила „информација“ да је у зони турско-курдских сукоба ухапшен српски шпијун. Continue reading »

Драгомир Анђелковић: Македонија на нишану

 Међународни односи, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Драгомир Анђелковић: Македонија на нишану
јул 132015
 

„Балкан балканским народима“ – то је мото великог српског државника и дипломате Милована Миловановића. Када су се његовим начелом руководиле балканске државе, заједничким снагама постизале су велике успехе. То није било нити је сада по вољи западних душебрижника, који толико говоре о потреби регионалне сарадње, међунационалне толеранције, хуманости. Continue reading »

Драгомир Анђелковић: Кинески рулет

 Међународни односи, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Драгомир Анђелковић: Кинески рулет
јун 102015
 

Нама добро знани Џорџ Сорош устврдио је ових дана да „пoстojи oзбиљнa oпaснoст дa ћe Кинa ствoрити пoлитички и вojни сaвeз сa Русиjoм, збoг чeгa јe прeтњa oд нoвoг свeтскoг рaтa рeaлнa“. Разуме се између Вашингтона и његових савезника са једне стране и, на другој линији „ватре“, поменуте две велесиле. А на прагу великог рата се налазимо јер, како амерички милијардер тврди, иницијални сукоб између све снажније и амбицијозније Кине и неког од америчких пацифичких савезника (највероватније Јапана), лако може да се претвори у глобални рат. Continue reading »

Бранко Радун: Ко је изгубио у Украјини?

 Међународни односи, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Бранко Радун: Ко је изгубио у Украјини?
јун 022015
 

Очигледно је да ситуација у којој у Украјини имамо проамеричку власт у Кијеву и проруску „крајину“ на истоку, за сада без јасног победника. Превратом у фебруару прошле године, Америка је остварила значајан геополитички преокрет и преузела контролу над Кијевом, у коме су значајне акције до тада имали и Руси и Немци. Касније је дошло до сукоба на истоку земље и до стварања неке врсте „републике руске“ у Доњецку и Луганску. Continue reading »

Dr Stevica Dedjanski: „Dayton“ peace perspective for Ukraine

 Међународни односи, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Dr Stevica Dedjanski: „Dayton“ peace perspective for Ukraine
мај 202015
 

This year, in November, it will be twenty years from the conclusion of the Dayton Peace Agreement that ended the bloody civil war in Bosnia and Herzegovina, which took place from 1992 to 1995. Given the depth of the inner similarity of Ukraine and Bosnia and Herzegovina, and similar circumstances in which Ukraine is now, and Bosnia and Herzegovina was at the beginning of the 90s of the last century, there is a parallel between the solution that brought the peace to Bosnia and Herzegovina and solution suitable for Ukraine today, in general or partially for Donbas region. Continue reading »

Стевица Деђански: „Дејтонска“ мировна перспектива за Украјину

 Међународни односи, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Стевица Деђански: „Дејтонска“ мировна перспектива за Украјину
мај 192015
 

Ове године, у новембру, навршава се двадесетогодишњица од закључивања Дејтонског мировног споразума којим је окончан крвави грађански рат у Босни и Херцеговини, који се одвијао од 1992. до 1995. године. С обзиром на дубинску унутрашњу сличност Украјине и БиХ, односно сличност околности у којима се Украјина налази сада а БиХ се налазила почетком 90-их година прошлог века, просто се намеће и паралела међу решењем које је донело мир БиХ и решења погодног данас за Украјину генерално, односно парцијално регион Донбаса.  Continue reading »

ЕМИР КУСТУРИЦА: Како ће почети Трећи свјетски рат!

 Међународни односи  Коментари су искључени на ЕМИР КУСТУРИЦА: Како ће почети Трећи свјетски рат!
мај 132015
 

Хоће ли бити Трећег свјетског рата?! Није човјек кога не мучи то питање! Не само због тога што би тај рат ставио тачку на културу и цивилизацију. Људи који би, евентуално преживјели, не би престајали да се питају што смо залуд кречили хиљадама година!? Џаба ти култура и цивилизација!? Песимистички се сјећамо бајке у којој млинар страда од жрвња, али живимо захваљујући способности да одложимо у заборав најтежа питања и задатке. Све док нам се и питања и задаци не нађу пред носом. Немамо куд, жмиримо пред катарзичним заплетом и драмом између човјека и атомске бомбе!? Continue reading »

Јасна Петровић-Стојановић: Македонски ток

 Енергетика, Међународни односи  Коментари су искључени на Јасна Петровић-Стојановић: Македонски ток
мај 132015
 

Амерички сенатор Кристофер Марфи понудио је ових дана балканским земљама да убудуће користе гас из уљних шкриљаца, произведен у Америци, како би смањиле зависност од увоза руског гаса. Та земља све више извози течни гас па би могла да постане алтернативни снабдевач Балкана.

Занет сопственом идејом о замени руског америчким гасом, амерички сенатор је, изгледа, заборавио да објасни како ће овај гас из уљних шкриљаца допремати до Балкана. Кад гасоводи не постоје! Continue reading »

Велика Британија излази из ЕУ 2016. године?

 Међународни односи  Коментари су искључени на Велика Британија излази из ЕУ 2016. године?
мај 112015
 

Референдум о изласку Велике Британије из састава ЕУ може бити одржан већ 2016. године, пише у понедељак „Дејли телеграф“, позивајући се на сопствене изворе.

Према подацима листа, премијер Уједињеног Краљевства Дејвид Kамерон, који је поново изабран на петогодишњи рок на изборима, одржаним 7. маја, „већ је отпочео разговоре на ту тему са својим европским колегама“. Continue reading »

МАТЕ СУБАШИЋ: ХЛАЂЕЊЕ БАЛКАНА ОД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

 Међународни односи  Коментари су искључени на МАТЕ СУБАШИЋ: ХЛАЂЕЊЕ БАЛКАНА ОД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
апр 142015
 

Све државе настале распадом Југославије имају донекле сличне спољне политике. Оне се своде на инсистирање на процесу приступања Европској унији и више или мање (са изузетком Србије) процесу приступања NATO. Разлике се углавном уочавају када закључци усуглашени са представницима Европске уније треба да се примене. Тад се свака држава мора обрачунати са својим „аветима“ прошлости, што неретко значи и трансформацију друштва у свим његовим сегментима. То подразумева и проблематизовање тешких (па и табу) тема као што су људска права, ратни злочини, корупција и сл. Европска унија у том смислу представља строгог надзорника без чије инволвираности успех сваке политике, посебно спољне, може бити врло лако претворен у неуспех. Continue reading »