Јасна Петровић-Стојановић: Македонски ток

 Енергетика, Међународни односи  Коментари су искључени на Јасна Петровић-Стојановић: Македонски ток
мај 132015
 

Амерички сенатор Кристофер Марфи понудио је ових дана балканским земљама да убудуће користе гас из уљних шкриљаца, произведен у Америци, како би смањиле зависност од увоза руског гаса. Та земља све више извози течни гас па би могла да постане алтернативни снабдевач Балкана.

Занет сопственом идејом о замени руског америчким гасом, амерички сенатор је, изгледа, заборавио да објасни како ће овај гас из уљних шкриљаца допремати до Балкана. Кад гасоводи не постоје! Continue reading »

ПЕТАР ИСКЕНДЕРОВ: ТУРСКИ ТОК И ЕВРОПСКО ЕНЕРГЕТСКО САМОУБИСТВО

 Енергетика  Коментари су искључени на ПЕТАР ИСКЕНДЕРОВ: ТУРСКИ ТОК И ЕВРОПСКО ЕНЕРГЕТСКО САМОУБИСТВО
апр 292015
 

Дијалог између Русије и ЕУ у области енергетике налази се у кризи. Ову констатацију, коју је изрекао руски министар енергетике Александар Новак у интервјуу немачком часопису Велт (Die Welt), сведочи о томе да Брисел још увек живи у свету енергетских илузија. „Стање нашег дијалога са Европом по питању енергетике уствари је запало у кризу”, истакао је министар. Према његовим речима, ситуација се није променила ни после одустајања Русије од изградње Јужног тока. Садашњи пројекат транспорта руског гаса у Европу преко Турске већ је наишао на сличан зид. „Ми смо пројекат представили у јануару. Европска унија разматра могуће опције. Ми чекамо”, каже шеф руског министарства за енергетику. Continue reading »

ПЕТАР ИСКЕНДЕРОВ: МОЖЕ ЛИ СРБИЈА ДА БУДЕ ПОУЗДАНА КАРИКА ТУРСКОГ ТОКА

 Енергетика  Коментари су искључени на ПЕТАР ИСКЕНДЕРОВ: МОЖЕ ЛИ СРБИЈА ДА БУДЕ ПОУЗДАНА КАРИКА ТУРСКОГ ТОКА
мар 202015
 

Руска компанија Стројтрансгас започела је изградњу гасовода Клечовце-Неготино у Македонији. Пуштањем у погон овог гасовода Скопље ће добити дуго чекану основу за стварање сопственог савременог енергетског система. У овом тренутку зависност македонске привреде од спољних енергетских извора оцењује се на 48 одсто (једино Хрватска у региону има виши проценат зависности – 52 одсто). Continue reading »

Драгомир Анђелковић: Ток суверенитета

 Енергетика, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Драгомир Анђелковић: Ток суверенитета
дец 192014
 

Од када је Путин обзнанио да је Русија донела одлуку да, макар када се ради о његовом изворном виду, обустави пројекат „Јужни ток”, у фокусу медијске пажње је питање кривице за такав развој догађаја. С једне стране се, супротно чињеницама, кривица баца на Москву. Наводно, она је изневерила Србију и друге своје лојалне партнере у вези с реализацијом наведеног пројекта. Насупрот томе се, код нас на релативно равноправан начин, али у многим земљама „демократске” ЕУ у крајње маргиналној форми, износи истина да је искључиво Брисел блокирао изградњу поменутог магистралног гасовода. Другим речима да су центри моћи који имају доминантну улогу у ЕУ криви за поткопавање „Јужног тока”. Continue reading »

Јужни ток или ликовање ЕУ квислинга

 Енергетика, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Јужни ток или ликовање ЕУ квислинга
дец 102014
 

Вест која је одjекнула као бомба. Изазвала многе реакције. Углавном су се јављали, и то међу првима, они који су били против јужног тока од самог почетка и који су се трудили да га оспоре и омету. Углавном они који о томе немају никаво знање већ само задатак да кажу шта им је речено. То су екипе из Пешчаника и разних невладиних организација. Разни Бркићи, разне Милићке и остали. Сеире по налогу над нашом несрећом коју нам је изазвала ЕУ. Као и самој себи. Покушаћу овде да дам поглед из углова свих заинтересованих страна, зашто је дошло до овога и шта ће сада бити. Continue reading »

Торпедовање Гаспрома и потапање Јужног тока

 Енергетика  Коментари су искључени на Торпедовање Гаспрома и потапање Јужног тока
окт 072012
 

Било је то ваљда 2004. године, када се по први пут име Гаспром-а (или, како се већ у оригиналној, руској верзији пише-Газпром-а) почело значајније помињати у званичним расправама на заседањима Парламентарне скупштине Савета Европе. Још тада, а с обзиром на начин како је ова тема „увођена“ на дневни ред и ко је у свему учествовао, могло се закључити како се ради о добро организованој и планираној акцији. Ипак, осим неколицине руских посланика, који су врло убедљиво образлагали како Гаспром послује на истоветан начин, на који, на пример то чини и француски ГДФ, ова тема још неколико година није постала претерано политички актуелна. Углавном, могли су се чути коментари како све треба игнорисати, јер то само група осведочених, анти-руски оријентисаних парламентараца из неколико западноевропских држава, још једанпут покушава да исконструише анти-руску кампању у међународној организацији која ионако има све мањи значај и ауторитет, а закључци који би и могли бити донети од стране Парламентарне скупштине свакако су необавезујућег карактера. Ех, као да би Запад био данас то што јесте да је губио време на јалове расправе у небитним институцијама и доношење некаквих закључака необавезујућег карактера. Continue reading »

Набуко издахнуо

 Енергетика  Коментари су искључени на Набуко издахнуо
мај 272012
 

Британски енергетски гигант „Бритиш петролеум“ отказао је учешће у градњи гасовода „Набуко“ јер није исплатив, чиме је овај пројекат дефинитивно пропао. Планирани гасовод требало је да смањи зависност Европе од гаса из Русије, отварањем линије за доставу тог енергента из централне Азије и са Блиског истока.

Британска компанија више не разматра опцију да путем гасовода „Набуко“ транспортује гас од гасног поља „Шах Дениз“ у Азербејџану, изјавио је шеф сектора за нафтне прерађевине у БП Иан Кон, а пренео Ројтерс.

Налазиште „Шах Дениз“ требало је да буде главни извор снабдевања гасом за „Набуко“, а из њега би годишње одлазило око 16 милијарди кубних метара гаса кроз 4.000 километара дуг гасовод, укупног капацитета од 30 милијарди кубних метара годишње.

Аустријска нафтна компанија ОМВ, која руководи пројектом „Набуко“, надала се да ће обезбедити пун капацитет гасовода привлачењем снабдевача из Туркменистана, Ирака, а можда чак и Ирана. БП међутим, сматра да гасовод који би неодређени временски период био полупразан није економски одржив. Continue reading »

Изградња „Јужног тока” почиње крајем 2012.

 Енергетика  Коментари су искључени на Изградња „Јужног тока” почиње крајем 2012.
јан 012012
 

Премијер Русије Владимир Путин је данас затражио да изградња гасовода „Јужни ток”, којим треба да се испоручује руски природни гас у јужну и западну Европу заобилазећи Украјину, отпочне крајем 2012, а не почетком 2013, као што је раније планирано.

„Мислим да би било пожељно да (изградња) отпочне крајем следеће године”, рекао је Путин у разговору с извршним директором „Гаспрома” Алексејем Милером, након што је раније ове седмице потписан споразум са Турском о полагању цевовода за тај гасовод по дну Црног мора у специјалној економској зони Турске.

„Добро, тако ћемо и да урадимо”, одговорио је Милер на налог Путина који ће се на изборима за председника Русије, у марту идуће године, поново кандидовати за ту функцију. Continue reading »

Турска одобрила „Јужни ток“

 Енергетика  Коментари су искључени на Турска одобрила „Јужни ток“
дец 292011
 

Турска је дала Русији званичну дозволу за полагање гасовода „Јужни ток“ у територијалним водама Турске у Црном мору, изјавио је данас премијер Русије Владимир Путин.

„Желео бих да захвалим Турској за њено коначно одобрење за изградњу ‘Јужног тока’ у специјалној економској зони Турске“, пренела је агенција Интерфакс изјаву Путина коју је дао током сусрета са турским министром енергетике Танером Јилдизом у Москви.

По изјавама турских званичника, које су они дали за агенцију Ројтерс, споразум је постигнут у уторак у Анкари за време преговора руководства „Гаспрома“ с министром Јилдизом, а одговарајући документ је потписан данас у Москви. Continue reading »

Геополитика гасовода и енергетска безбедност Србије

 Енергетика, Конкурс, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Геополитика гасовода и енергетска безбедност Србије
дец 212011
 

1. Увод

У сталној тежњи човека да укроти природу, да њене ресурсе користи и да на њих утиче тако што ће их освојити и усмерити ка местима оптималним за њихову потрошњу, настају цевоводи. У првобитном облику, то су најчешће отворени, надземни канали за проток воде начињени тако да овај драгоцени ресурс транспортују стотинама километара далеко. У историји су познати римски канали за снабдевање водом. Први гасоводи од бамбусових цеви су направљени још почетком наше ере у Кини. Напретком науке, развојем индустрије челика и експанзијом у употреби водене паре јављају се прве цеви пројектоване за транспорт гаса под високим притиском. Овим открићем само по себи се намеће откриће цевовода за транспорт гаса на велике удаљености и његово усавршавање како у техничком тако и у безбедносном смислу. Continue reading »