Иван Ристић: Тржишни принципи српске геополитике

 Економија, Међународни односи  Коментари су искључени на Иван Ристић: Тржишни принципи српске геополитике
окт 172017
 

„Ни један политички систем не може да успостави универзалну рационалност правом или силом. Али капитализам је једини систем који функционише на начин који награђује рационалност и кажњава све форме ирационалности.“

Ајн Ренд

Глобализација као позитиван процес и глобализам као њен первертирани облик пред националне државе постављају радикално нове обавезе и принципе у погледу перцепције државе и њеног места у међународном систему. Тржишне теорије, без обзира да ли се ради о глобалној равни или положају субјекта у систему, имају одређене недостатке где у помоћ треба позвати читав корпус хуманистичких наука. Ниво посматрања геополитичке арене као анархичног тржишта намеће потребу сагледавања из друге перспективе – перспективе тржишног субјекта. Србија са својим историјским дилемама, наслеђеним проблемима и крајње специфичном позицијом у међународним односима се намеће као идеалан пример за такву анализу. Примењујући основне економске категорије понуде тражње и еластичности и имајући у виду чињенице, могуће је осмислити српску спољнополитичку стратегију. Уколико бисмо геополитички систем посматрали као тржиште, онда су државе компаније а савези држава организовани као холдинг или конгломерати. Continue reading »

Милан Бркић: За убиство железаре позови Есмарк

 Економија  Коментари су искључени на Милан Бркић: За убиство железаре позови Есмарк
мар 152015
 

Kомпанија ЕСМАРK – за коју упућени тврде да је пред банкротом а која покушава да се од њега спасе тако што би се докопала српске Железаре Смедерево односно око 200 милиона долара обртног капитала који уз њу иде – суочена је са бројним тужбама за преваре у својој Америци. Continue reading »

Kо лобира да Есмарк добије Смедерево?

 Економија  Коментари су искључени на Kо лобира да Есмарк добије Смедерево?
мар 152015
 

Представници компаније Есмарк и поред оптужби на рачун Владе у процесу тендерске продаје Железаре Смедерево не одустају од тога да добију на управљање српску челичану. Иако се показало да Есмарк није репрезентативна америчка компаније која може србском челику отворити америчко тржиште пошто она наступа кроз своју ћерку фирму из Европе која носи исто име. Continue reading »

Душан Пророковић: УЛОГА РУБЉЕ У ВЕЛИКОЈ ИГРИ ВЛАДИМИРА ПУТИНА?

 Економија  Коментари су искључени на Душан Пророковић: УЛОГА РУБЉЕ У ВЕЛИКОЈ ИГРИ ВЛАДИМИРА ПУТИНА?
јан 032015
 

Уочи Никољдана руска рубља се стрмоглавила и достигла историјски минимум. У ноћи 15/16. децембра Централна банка Русије је шести пут ове године подигла вредност референтне каматне стопе (са 10,5 на 17 посто), што је, испоставило се кроз неколико сати, био окидач да 16. децембра увече један долар вреди 77,39 иако се дан пре тога мењао за 59,78 рубљи.

Готово сви светски медији почели су да извештавају о томе како следи потпуни финансијски колапс Русије, а није мањкало ни оних који су све ово поредили са ситуацијом у Србији из 1992. године. Набрајали су се узроци слабљења руске валуте, као и руске економије у целини, а не треба ни посебно подвлачити како се пре свега говорило о последицама санкција САД и ЕУ и паду цене енергената. У самој Русији су, чини се као никада до тада, простор добили „патриотски економисти“, који су осули дрвље и камење по Централној банци, домаћим банкарима (чији су интереси превише испреплетани са међународним финансијским институцијама) и либералима (пре свега политичарима). Са неколико страна су стигли предлози да се хитно донесе нови закон о Централној банци и да на њено чело буде именован Сергеј Глазјев, а помињане су и неопходне политичке чистке у врху руске власти (најчешћа је у овом контексту навођен  потпредседник владе Аркадиј Дворкович). Continue reading »

Шта је ЕУ донела Словенији

 Економија, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Шта је ЕУ донела Словенији
авг 132012
 

Почетком августа 2012. године бонитетна агенција „Мудис” снизила је кредитни рејтинг Словеније за три степена[1]. Медији из Европске уније тим поводом описали су Словенију као „новог европског болесника”, или „економског пацијента” (попут Грчке), коме треба хитно „лечење”[2]. Словеначки пословни дневни лист Фајенс био је још оштрији:

„Словеначки кредитни рејтинг тоне попут камена, животни стандард опада, а људи су приморани да продају имовину како би измирили рачуне.”[3]

Неколико дана касније, „Мудис” је снизила и кредитни рејтинг државног оператера „Телеком Словенија”. Седмог августа цене горива у тој земљи порасле су до рекордног нивоа.[4] Continue reading »

Европа на кинеском путу

 Економија, Међународни односи  Коментари су искључени на Европа на кинеском путу
нов 102011
 

Лидери еврозоне донели су своје просјачке посуде Кинезима, тражећи помоћ у проширивању свог спасоносног фонда. Шта то говори о промени у глобалној равнотежи моћи, за Би-Би-Си је анализирао професор са Станфорда Иан Морис.

У октобру 1911. године, Кину је захватила револуција. Четири месеца касније, последњи кинески цар је збачен и европски финансијери похрлили су у Пекинг, спремни да финансирају банкротирану нову републику.

У октобру 2011. године други европски финансијер запутио се у Пекинг. Али Клаус Реглинг, челник Европске финансијске институције за стабилност, овај пут није отишао у Кину за задатком да је финансира. Тамо је са задатком да позајми, тражећи од Кине да спасе Европу економске катастрофе.

У само једном веку Кина је од празне финансијске корпе прешла пут до светског банкара, док је Европа прошла исти пут, али у другом правцу. Како се десио један од највећих преокрета у историји и, што је још важније, шта то значи? Continue reading »

Русија спремна да подржи еврозону са 10 милијарди долара

 Економија, Међународни односи  Коментари су искључени на Русија спремна да подржи еврозону са 10 милијарди долара
нов 102011
 

Руски председник Дмитриј Медведев рекао је данас да је Русија спермна да понуди 10 милијарди долара Међународном монетарном фонду који ће бити искоришћени за подршку земљама еврозоне.
Медведев је то рекао у разговору са са директорком ММФ Кристином Лагард, која је дошла у Москву како би затражила подршку Русије за земље еврозоне. То је уједно и њена прва посета некој земљи ван ЕУ од како је у јулу преузела дужност. Continue reading »

Може ли се зауставити даље урушавање привреде Србије?

 Економија  Коментари су искључени на Може ли се зауставити даље урушавање привреде Србије?
сеп 032011
 

После деведесетих година ХХ века, које су биле обележене распадом заједничке нам државе, грађанским ратовима, међународном економском блокадом, а касније и НАТО агресијом на Србију, у нови ХХI век смо (после смена режима извршеног у октобру 2000. године) ушли са новом влашћу и великом надом да је најгоре иза нас, те да долази време брзог економског, али и сваког другог, опоравка Србије. Нажалост, та нада је изневерена и са правом се данас може поставити питање: да ли је за Србију била фаталнија последња деценије ХХ или прва деценија ХХI века ?

У раду ћемо се прво осврнути на економске резултате који су забележени у Србији од „српске октобарске револуције“ (2000), а потом потенцирати неопходне претпоставке за заустављање опасног економског (и сваког другог) урушавања Србије, те њен опоравак и модернизацију, у времену које је испред нас. И на крају, последњи –  централни, део рада посвећен је назнакама, једног осмишљеног и целовитог, програма економске модернизације Србије. Continue reading »

Искористити руску подршку и руска искуства

 Економија  Коментари су искључени на Искористити руску подршку и руска искуства
мар 142011
 

Интервју са Ненадом Поповићем, председником АБС Електро и потпредседником ДСС-а

Е: Без обзира на то како ће персонално изгледати нова влада и колико ће имати министарстава, шта је то што би она неизоставно морала да уради у последњој години мандата?

Ненад Поповић: Ако кренемо од тога да је финансијски сектор, посебно банкарски, данас у Србији најстабилнија карика економије, крајње је време да се тежиште свих мера и сва средства за подршку усмере у реалан сектор, односно да се влада концентрише искључиво на привреду. Најављена реконструкција, персоналне измене и потпуно закаснела спајања министарстава не могу да донесу никакве радикалне промене јер влада после три године сигурно није у стању да промени основни курс своје политике, иако је евидентно да та политика није дала резултате. Ово је пре свега предизборни трик који маркетиншки вероватно може да помогне актуелној влади пред изборе, али суштински неће помоћи ни грађанима ни привреди Србије. Continue reading »