ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: ЗАСТАВА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ РАЗВИЈЕНА У БОСНИ

 Безбедност  Коментари су искључени на ПРЕДРАГ ЋЕРАНИЋ: ЗАСТАВА ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ РАЗВИЈЕНА У БОСНИ
феб 012015
 

Када грађани БиХ буду прелазили државну границу на путу ка једној од земаља чланица Европске уније, имаће посебан третман. При томе их неће разликовати по верској или националној припадности, сви заједно биће трпани у исти кош са ратницима који из БиХ одлазе у Исламску државу. И, док буду боравили у ЕУ, имаће статус сумњивих лица, јер су из ЕУ наложене строже мере контроле за држављане БиХ и грађане Косова. Continue reading »

Мирослав Лазански: Коначно признање

 Безбедност, Међународни односи  Коментари су искључени на Мирослав Лазански: Коначно признање
дец 202014
 

Није баш да ми није драго, али, ето, господин Мајк Роџерс, председник одбора Представничког дома за обавештајне службе америчког Конгреса, признао је прекјуче да ће америчке ракете у оквиру америчког противракетног штита у Европи, које ће 2015. године бити инсталиране у бази Девесел у Румунији, бити окренуте према Русији. Управо оно што сам на овим страницама годинама тврдио, а није ми јавио господин Роџерс… Continue reading »

Да ли постоји дилема Русија или НАТО?

 Безбедност, Конкурс, Међународни односи  Коментари су искључени на Да ли постоји дилема Русија или НАТО?
јан 022012
 

Увод

Посматрано крoз историју један од основних мотива дјелатности човјека и друштва и један од глобалних проблема савремене епохе јесте безбједност. Иако можемо рећи да ниједна друштвена заједница не може да досегне апсолутну безбједност то не значи да то друштво не треба ка томе и да тежи. Сходно томе можемо констатовати да ни у Србији, а ни на већем дијелу Балкана, не постоји значајнији вид безбједности, а постоји велики ниво бездржавља што може водити ка значајнијим турбуленцијама у региону. Одговорни за овакву ситуацију на нашим просторима су водеће силе које имају посебне интересе у односу на Балкан и Русију, измећу осталих може се навести и циљ да Србија не постане преовлађујућа сила на Балкану, а Русији да онемогуће утицај на европске, политичке и економске токове. Аутор сматра да настоје обезбиједити контролу Средоземља и обезбиједити продор ка Русији. У име заштите српских безбједносних интереса „демократска и национално одговорна“ власт настоји да Србију тихо увуче у војно-политичку организацију звану НАТО, противно вољи већине грађана као и скупштинској одлуци о неутралности. Они су се договорили да се на територији Србије формира центар за обуку НАТО снага, а договорена је и заједничка војна вјежба са НАТО трупама на територији Републике Србије. Continue reading »

Србија и НАТО

 Безбедност, Конкурс  Коментари су искључени на Србија и НАТО
дец 242011
 

НАТО савез састављен је од 28 држава које се међусобно разликују у многим аспектима. Оно што овом савезу даје веродостојност јесте то што свака чланица има једнако право јер се одлуке доносе консензусом. „Одлука која је донесена консензусом представља договор постигнут заједничком сагласношћу и подржава га свака земља чланица.“ 1 То би важило и за Србију уколико би била чланица. Међутим, нарушавање консензуса у доношењу одлука и самовољно повлачење потеза појединих држава чланица показало се више пута. Најпре ћемо приказати неколико кључних неслагања између европских партнера: Continue reading »

Јад и беда српске армије

 Безбедност, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Јад и беда српске армије
нов 132011
 

Чему служи српска војска ако ће мирно посматрати злостављање па и могуће масакрирање српског народа на северу Косова, те и после тога покорно наставити да иде путем евроатлантских интеграција?

Према званичном сајту Војске Србије (http://www.vs.rs/), уз „учешће у изградњи и очувању мира у региону и свету“, њена мисија је и даље, без обзира на досадашње мондијалиситчке „реформе“, „одбрана државе од спољног оружаног угрожавања“. А међу основним задацима Војске Србије, и то на првом месту, налази се: „одвраћање од оружаног угрожавања и других војних изазова, ризика и претњи безбедности“.
Ако је стварно тако, да ли одвраћању агресора и одбрани земље и њених грађана, у тренутку када се НАТО (КФОР) спрема да крене на српске барикаде, доприноси изјава министра одбране Драгана Шутановца – да је неопходна сталоженост и прибраност у вези са ситуацијом на северу Косова и да Војска Србије неће имати никакве активности према Кфору? Continue reading »

Српско-руски односи и европска безбедност

 Безбедност, Међународни односи  Коментари су искључени на Српско-руски односи и европска безбедност
нов 032011
 

Термин из наслова „српско-руски“ односи је уобичајен за описивање односа два народа, односно две државе. У случају Срба и Руса, он није сасвим адекватан. Међусобна идентификација, како у свести оба народа, тако и у односу наших непријатеља према нама, много је дубља. Велики број Срба иселио се у 17. веку у Русију. Велики број Руса избегао је после Октобарске револуције у Србију. Ипак, нема ни у Русији српске националне мањине, ни у Србији руске. Природно и добровољно, Срби су у Русији постали Руси, а Руси у Србији су постали Срби. Презимена их и данас подсећају на порекло, а све остало је исто.

Ако је то тако, зашто никада нисмо живели у истој држави, или бар државној заједници? За то су се побринули наши непријатељи, а на томе раде и данас. Висок степен херојске интеракције Срба и Руса дешавао се у ратовима. У миру су покушавали, и бар делимично успевали, да нас раздвоје. Више година пишем и говорим о томе да је пред нама време спајања, да су се за то испунили многи историјски услови. Овде ћу изнети најважније аргументе за то. Али, гледајући на збивања у свету, морам да изразим наду да то спајање неће и овог пута бити у рату. У сваком случају, биће дефинитивно. Continue reading »

Конузинов обрачун са српском „елитом“

 Безбедност, Међународни односи, Политика, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Конузинов обрачун са српском „елитом“
сеп 182011
 

Хиљаду је околности у којима бих жестоки наступ Александра Конузина могао да третирам као тежак дипломатски прекршај. И само једна у коме он то није био. Руски амбасадор је, наиме, у четвртак у Дому Војске међу стотину Срба сведочио сушту истину рекавши да „овде (у сали) нема никог ко брани интересе Србије“. Али постоји и хиљаду суштих истина о којима један страни амбасадор, држећи до пристојности у земљи домаћина, не сме да сведочи. И само једна о којој сме. Ако ћемо поштено дакле, Конузин је направио озбиљан прекршај, али, ако ћемо једнако поштено, то што је већина Срба његов прекршај видела макар као слаби сноп светла на дну овог најгорег од свих светова – значи да је ту било и нечег много јачег, много већег и много важнијег. Чега?  Continue reading »

О моралу по ШуНАТОвским стандардима

 Безбедност  Коментари су искључени на О моралу по ШуНАТОвским стандардима
авг 182011
 

У сред косметске кризе, министар одбране Србије Драган Шутановац боравио је у посети Сједињеним Америчким Државама. Судећи према писању америчке војне штампе, тамо је изјавио тек да је Војска Србије високопрофесионализована, да је под цивилном контролом и да је, поред СПЦ, остала институција у коју грађани имају највише поверења. Уз то, поновио је и да, када је НАТО у питању, Србија треба да гледа напред, а не у прошлост.

 

Исто тако, министар Шутановац изјавио је да су српски официри недавно били просто опчињени НАТО командом у Напуљу и да већина њих једва чека да примени НАТО стандарде у својим јединицама. Вероватно као што би с почетка 1941. били одушевљени организационим детаљима команде Вермахта у Берлину!

Continue reading »

Регионални развојни потенцијал „српског модела“

 Безбедност, Документи, Међународни односи  Коментари су искључени на Регионални развојни потенцијал „српског модела“
јун 092011
 

Околности у којима се налази Србија али и балкански регион захтевају хитно разрађивање и усвајање нових концепција развија у складу са савременим условима. Без идеализације наше друштвено-политичке збиље, која је несумњиво оптерећена многим проблемима, тешка искушења кроз која смо прошли у комбинацији са нашим националним менталитетом, допринела су уобличавању наше државне изузетности. Србија је изразито жилав, и колико је то у данашње време могуће, необично самосвојан државни организам.

Continue reading »

Треба ли Србија да уђе у НАТО?

 Безбедност, Међународни односи, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Треба ли Србија да уђе у НАТО?
јун 022011
 

Иако је Скупштина Србије изгласала одлуку о војној неутралности Србије, један мали али организовани и бучни део јавности такав став упорно доводи у питање и, скоро из месеца у месец, нескривено подржан са Запада, понавља и промовише разлоге због којих би било у интересу Србије да уђе у НАТО. Ти разлози се систематски понављају и образлажу, у чему учествују и неке мање политичке странке. Понекад се стиче утисак да су неки од тих разлога блиски срцу и уму и неким званичним личностима, мада пажљиво избегавају да то јавно саопште.

Овде ће прво бити изнесени разлози у прилог чланства Србије у НАТО, затим разлози који су против њеног уласка у ту војну алијансу и најзад, шири поглед на цео проблем, са указивањем на то шта би за Србију било најбоље да учини у садашњој ситуацији, а да истовремено остане своја и буде европска. Continue reading »