Вечно је национално дело Жељка Цвијановића

 Саопштења  Коментари су искључени на Вечно је национално дело Жељка Цвијановића
авг 262018
 

Како је с правом Иво Андрић наглашавао: „Смрт брише само нестварне
величине, а истинске учвршћује и уздиже“. То свакако важи за
великог српског новинара и борца за одбрану националних интереса,
Жељка Цвијановића (1964).
Он је данас, после упорне и храбре борбе са тешком болешћу,
физички преминуо, али његове идеје ће живети и инспирисати многе
припаднике нашег народа. Жељко Цвијановић је као дугогодишњи
уредник низа медија, а последњих година портала „Нови Стандард“,
оставио много тога за собом у новинарском и публицистичком смислу.
Био је добар познавалац геополитике и наше политичке сцене те је
креативно сагледавао и анализирао процесе који обликују судбину
нашег народа. Али је био и много више од тога: заговорник
прагматичне борбе за српску стар. Противио се дефетизму и
капитуланству, али и срљању у пропаст.
Жељко је бескомпромисно заговарао рационално кретање путем
националног спаса. И настојао је да пружи допринос превазилажењу
међусрпских подела, како би наше друштво са више самопоуздања и
снаге ишло напред и одупирало се опасним изазовима.
Време ће тек показати колики је значај онога што је „проповедао“.
Много је већ учино за наш народ, а наставиће, идејама које је посејао,
да чини и када није више међу нама. Жељко Цвијановић је већ
велики, али његово дело ће, у духу речи великог српског нобеловца,
наставити да га уздиже.
Вечна му слава!

Центар за развој међународне сарадње и редакција сајта „Видовдан“

Резолуција евроатлантског тоталитаризма

 Саопштења  Коментари су искључени на Резолуција евроатлантског тоталитаризма
нов 262016
 

Подршка Центра за развој међународне сарадње и сајта Видовдан  гласноговорницима истине и слободе – Спутнику и Раша тудеј

 

„Нацисти, фашисти, комунисти, ма колико се разликовали по идеологији, служе се у пракси истим методама, због чега се и обухватају сви скупа истим називом тоталитараца“ – речи су Слободана Јовановића.  Те тоталитарне методе крећу се од гушења слободе изражавања, преко бруталног прогањања неистомишљеника, до агресија на слабије земље и народе.

НАТО силе су својим (не)делима допуниле списак тоталитарних идеолошких фактора о којима је говорио наш велики научник. Користе описане методе па нам дају за право да говоримо и о евроатлантском тоталитаризму. Раније смо се ограничавали на то да констатујемо да се радио неоколонијализму, али сада су водећи кругови у ЕУ кренули путем који је државе чланице те Уније која је цивилно крило НАТО, већ довео до прага тоталитаризма.

Већ дуже време се у њима у вези са важним (гео)политичким питањима намеће једноумље на крајње аутократски начин. Али са најновијом резолуцијом Европског парламента, којом се призива инквизиционо прогањање руских а светских медија, дошло се до тачке где су у нацистичкој Немачкој почели да спаљују дела неистомишљеника да би убрзо прешли и на њихову ликвидацију.

Данас су жртве Спутник и Раша тудеј јер су  гласноговорника истине која пара таму евроатлантксих манипулација и неистина. Сутра то могу да постану многи грађани европских земаља. Али уверени смо да тако ипак неће бити. Не због тога што они који су донели накарадну резолуцију то не желе, већ стота што су ушли у фазу позне јесени своје моћи. Русија је повратила стару славу, догодио се „брегзит“, наступила је победа Трампа, европски народи се полако буде из стања анационалне хипнозе.

То се дешава умногоме и захваљујући гласилима слободе као што су Спутник и Раша тудеј. Зато их мрзе и покушавају да униште они који знају да немају шта да кажу, да у конкуренцији са заговорницима истинских европских вредности, евроатлантске контравредности немају никакву тежину.  А њихова мржња је највеће признање онима који храбро и упорно раде у редовима редакција тих формално руских а заправо глобално хуманистичких и ослободилачких медија. То је признање да чине велику ствар.

Центар за развој међународне сарадње, Форум за одговорну политику и сајт Видовдан им због тога одају велико признање и изражавају солидарност! Постмодерни тоталитарци против Вас воде прљави рат и то потврђује да сте идејно и методолошки на правом путу – на путу победе и слободе аутентичног наслеђа европских народа, демократије и уважавања националне суверености. Хвала Вам за све што сте урадили и што ћете урадити за добро свих нас, наших народа и држава.

 

Центар за развој међународне сарадње

Сајт Видовдан

мај 112011
 

Београд, 11. мај 2011.

Центар за развој међународне сарадње најавио је данас своју трећу по реду конференцију, на тему „Атлантске интеграције: предности и недостаци“, која ће бити одржана у суботу 14. маја у београдском хотелу „Хајат риџенси“.

Како је на конференцији за штампу у Медија центру истакао др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, очекује се да скупу у Хајату присуствује велики број домаћих и страних стручњака, укључујући и некадашње министре спољних послова, као и бивше начелнике Генералштаба наше војске.

„Став Центра за развој међународне сарадње, који је већ неколико пута истицан, је да Србија треба да настави са политиком војне неутралности. Али циљ конференције коју организује Центар 14. маја није наметање једне, друге или неке треће опције. Напротив, као и увек до сада, желимо да се истицањем аргумената свих страна, дакле и заговорника уласка у НАТО и заговорника уласка у ОДКБ, односно организацију предвођену Русијом, али и присталица политике војне неутралности, дође до решења која су стратешки и дугорочно најкориснија за интересе Републике Србије. План нам је и да истражимо до које мере би евентуално била прихватљива сарадња са једним или другим војним блоком, а да то не нашкоди билатералним односима са државама које им нису наклоњене“, рекао је др Деђански.

 

мар 312011
 

Центар за развој међународне сарадње захтева од надлежних државних органа да најоштрије осуде увреду коју је председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић нанео афричким народима назвавши их канибалима.

Додатни проблем настао је тиме што је Јовановић свој говор мржње испољио у Народној скупштини, у својству народног посланика, а да није био чак ни опоменут од стране председавајућег. Тиме је нанета велика штета традиционално добрим односима које наша земља има са афричким државама, али је и јасно дато до знања међународној заједници да у Србији нажалост још увек има оних који не прихватају европске вредности и цивилизацијске тековине.

Саопштење за јавност (3.2.2011)

 Саопштења  Коментари су искључени на Саопштење за јавност (3.2.2011)
феб 032011
 

Центар за развој међународне сарадње поднео је данас иницијативу Народној скупштини Републике Србије о формирању прве државне радне групе која би требало да осмисли стратегију енергетске безбедности Републике Србије до 2025. године и систем укључења Србије у израду Уговора о европској безбедности, који је иницирао председник Руске федерације, Дмитриј Медведев.

У Иницијативи се истиче да су еминентни стручњаци са поља енергетике и геополитике, на скупу који је организовао Центар за развој међународне сарадње у новембру прошле године, донели закључак да је неопходно успоставити стратешко партнерство Владе Србије и домаћих компанија  на плану развоја сопственог енергетског сектора и обезбеђивања довољне количине енергената по стабилним ценама.

Центар за развој међународне сарадње сматра да је неопходно да надлежни државни органи на најозбиљнији начин схвате ову Иницијативу, јер је преко потребно дефинисати озбиљнију државну политику у сфери енергетике, уместо тренутне која је препуна импровизација и подложна бројним манипулацијама, попут недавне афере у РК „Колубара“.