нов 102011
 

Руски председник Дмитриј Медведев рекао је данас да је Русија спермна да понуди 10 милијарди долара Међународном монетарном фонду који ће бити искоришћени за подршку земљама еврозоне.
Медведев је то рекао у разговору са са директорком ММФ Кристином Лагард, која је дошла у Москву како би затражила подршку Русије за земље еврозоне. То је уједно и њена прва посета некој земљи ван ЕУ од како је у јулу преузела дужност.
Медведев је такође ставио до знања да би, заузврат, његова земља желела да има већу улогу у међународним финансијским институцијама. Русија је једна од држава које се залажу за давање веће улоге у процесу одлучивања земљама у развоју.
С друге стране, Лагардова је у интервјуу, који је данас објавио лист „Комерсант“, поручила да је Русија једна од важнијих држава у Групи 20 и једна од 10 главних власника акција ММФ-а.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су земље чланице БРИК-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) акумулирале хиљаде милијарди долара девизних резерви које су спремне да уложе у еврозону, али под условом да им се обезбеди већа улога у финансијским организацијама.
Директорка ММФ ће после Русије посетити Кину и Јапан, где ће такође покушати да обезбеди финансијску подршку за државе еврозоне.

Sorry, the comment form is closed at this time.