Национални консензус или раскол

Национални консензус или раскол

Национални консензус или раскол

Избори у Републици Српској 12. октобра имају посебну важност и судбински могу да одреде положај Српске у окружењу и међународној заједници, услед чега је неопходна мудрост и разумевање у циљу очувања националног интереса, сложни су у оцени учесници панела “Избори у Републици Српској – национални консензус или раскол”.

Уз упозорење да су током предизборне кампање непотребно нарасле тензије које превазилазе “здраву” политичку конкуренцију, аналитичари друштвених прилика у Републици Српској наглашавају да је много важнијих тема којима је потребно посветити пажњу, не првенствено криминалу и корупцији.Тако председник Центра за стратешку сарадњу из РС Предраг Николић на скупу у Београду подсећа да је Српска њихов “једини геополитички добитак” и жеља је (и грађана и власти) да опстану на подручју БиХ и да буду спречени сви, евентуални, сукоби којима могу да допринесу тензије и за време кампање.

“Намеће нам се лажна историја, бројне су фрустрације код обичног човека и треба да снажно устанемо против искривљавања историјских чињеница, без обзира на противљење муслиманске елиите”, наводи Николић и додаје да би, када би сада био дозвољен референдум, 90 одсто популације у РС се изјаснило за њену независност.

Наглашава и да и са овог скупа треба послати јасну поруку да не сме бити унутрашњег раскола, већ треба радити на јачању Српске, а да нова власт своје деловање треба да гради на темељима које је поставила претходна под лидерском “палицом” Милорада Додика.

Са Николићевом оценом слаже се и председник Центра за развој међународне сарадње из Београда Стевица Деђански и додаје да је изузетно важно да избори протекну у реду, тензије спласну и постизборни процес протекне без омаловажавања резултата, “какви год били”.

Деђански посебно упозорава опозицију да јој власт не сме бити изнад јединствених интереса јер, наглашава, “циљ није бити на власти, већ сачувати Српску” и на том путу наставити сарадњу са пријатељима, пре свега Србијом и Русијом, уз подршку Додиковим настојањима да национлно ојача РС.

“Додикова политика на спољно-политичком плану је добра, а оно што се дешава на утрашњем нивоу треба поравити уласком опозиције у власт. Позиција и опозиција треба да седну за сто, направе владу у интересу Српске”, порука је Деђанског.

Аналитичари Драгомир Анђелковић и Бранко Радун подсећају и на немире у БиХ почетком године који су за циљ, између осталог, имали и да се тензије прошире на РС.

“То се није десило, али ништа није случајно, ни изјаве европских политичара, ни потпаљивање немира, ни прављење парелала са Украјином, ни циљ да се друштво паралише и Српска сведе на пуку форму… Српско јавно мњење треба да буде свесно да политичке поделе не треба да воде расколу. Кључ одбране наших интереса је слога и очување континуитета”, упозорава Анђелковић.

Да је овај тренутак за судбину Републике Српске од великог значаја наглашава и Радун и поручује да РС “нема право на грешку”, јер нема величину и ресурсе какаве је, примера ради, имала Србија током петооктобарског преврата.

“Република Српска не сме себи да допусти луксуз унутрашњих превирања, јер ће бити збрисана. Потребна је мудрост и разумевање ризика, позиција и опозиција морају да постигну неку врсту договаора о националном консензусу по питањима од националног интереса. Видећемо шта ће ови избори донети”, опрезан је Радун пред предстојеће опште изборе у БиХ.

Округли сто “Избори у Републици Српској – национални консензус или раскол” организовали су Центар за стратешку сарадњу из Републике Српске и Центар за развој међународне сарадње из Београда.

Извор: Вечерње новости

Унесите реч за претрагу