KURIR: CRMS – NE PROPUSTITI ŠANSU KOJU NUDI JUŽNI TOK

KURIR: CRMS – NE PROPUSTITI ŠANSU KOJU NUDI JUŽNI TOK

KURIR: CRMS – NE PROPUSTITI ŠANSU KOJU NUDI JUŽNI TOK

Beogradski Centar za razvoj međunarodne saradnje ocenjuje da je za Srbiju izuzetno korisno to što je predsednik Vlade Ruske federacije, gospodin Vladimir Putin, tokom nedavne posete Beogradu potvrdio da se ne odstupa od dogovorene dinamike u realizaciji izgradnje projekta „Južni tok“.

Izgradnja ovog gasovoda, čiji će jedan krak proći kroz Srbiju, predstavlja šansu za našu zemlju da unapredi svoj status u odnosima sa Evropskom unijom, a da na regionalnom nivou postane nezaobilazan energetski faktor. U situaciji kada su za „Južni tok“ vitalno zainteresovane Nemačka, Mađarska i Italija, ali i Slovenija i Hrvatska, ne može se postavljati pitanje da li je ovaj projekat koristan za Srbiju, već samo šta treba učiniti kako bi što pre bio realizovan, navodi se u saopštenju Centra.

Centar za razvoj međunarodne saradnje smatra da je „Južni tok“ ogromna razvojna šansa koju naša zemlja ne sme propustiti i da zbog toga nadležni državni organi ovom pitanju moraju da posvete punu pažnju kao najznačajnijem projektu u narednom periodu.

Centar za razvoj međunarodne saradnje, takođe obaveštava javnost da je podneo   inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srbije o uključenju naše zemlje u izradu  Ugovora o evropskoj bezbednosti, koji je promovisao predsednik Ruske federacije,  Dmitrij Medvedev.

Predsednik Centra, dr Stevica Deđanski, istakao je tom prilikom da bi formiranje radne grupe, ovlašćene od strane najvišeg zakonodavnog tela naše države da učestvuje u izradi jednog takvog dokumenta, za koji su zainteresovane i najuticajnije zemlje Evropske Unije, poput Francuske i Nemačke na primer, pozitivno uticalo na status Srbije u međunarodnoj zajednici i istovremeno učvrstilo dobre odnose sa Rusijom.

“Takav jedan potez državnih vlasti pozitivno bi uticao i na potvrdu politike vojne neutralnosti koju Srbija vodi i koja je, po mišljenju eksperata iz Centra za razvoj međunarodne saradnje, trenutno jedina prihvatljiva sa stanovišta državnih i nacionalnih interesa Republike Srbije“, istakao je dr Deđanski.

Izvor: http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/crms-ne-propustiti-sansu-koju-nudi-juzni-tok-83494.php

Unesite reč za pretragu