КУРИР: ЦРМС – НЕ ПРОПУСТИТИ ШАНСУ КОЈУ НУДИ ЈУЖНИ ТОК

КУРИР: ЦРМС – НЕ ПРОПУСТИТИ ШАНСУ КОЈУ НУДИ ЈУЖНИ ТОК

КУРИР: ЦРМС – НЕ ПРОПУСТИТИ ШАНСУ КОЈУ НУДИ ЈУЖНИ ТОК

Београдски Центар за развој међународне сарадње оцењује да је за Србију изузетно корисно то што је председник Владе Руске федерације, господин Владимир Путин, током недавне посете Београду потврдио да се не одступа од договорене динамике у реализацији изградње пројекта „Јужни ток“.

Изградња овог гасовода, чији ће један крак проћи кроз Србију, представља шансу за нашу земљу да унапреди свој статус у односима са Европском унијом, а да на регионалном нивоу постане незаобилазан енергетски фактор. У ситуацији када су за „Јужни ток“ витално заинтересоване Немачка, Мађарска и Италија, али и Словенија и Хрватска, не може се постављати питање да ли је овај пројекат користан за Србију, већ само шта треба учинити како би што пре био реализован, наводи се у саопштењу Центра.

Центар за развој међународне сарадње сматра да је „Јужни ток“ огромна развојна шанса коју наша земља не сме пропустити и да због тога надлежни државни органи овом питању морају да посвете пуну пажњу као најзначајнијем пројекту у наредном периоду.

Центар за развој међународне сарадње, такође обавештава јавност да је поднео   иницијативу Народној скупштини Републике Србије о укључењу наше земље у израду  Уговора о европској безбедности, који је промовисао председник Руске федерације,  Дмитриј Медведев.

Председник Центра, др Стевица Деђански, истакао је том приликом да би формирање радне групе, овлашћене од стране највишег законодавног тела наше државе да учествује у изради једног таквог документа, за који су заинтересоване и најутицајније земље Европске Уније, попут Француске и Немачке на пример, позитивно утицало на статус Србије у међународној заједници и истовремено учврстило добре односе са Русијом.

“Такав један потез државних власти позитивно би утицао и на потврду политике војне неутралности коју Србија води и која је, по мишљењу експерата из Центра за развој међународне сарадње, тренутно једина прихватљива са становишта државних и националних интереса Републике Србије“, истакао је др Деђански.

Извор: http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/crms-ne-propustiti-sansu-koju-nudi-juzni-tok-83494.php

Унесите реч за претрагу