Blog

Конузин: Србија има шансу да постане велики извозник енергије

Конузин: Србија има шансу да постане велики извозник енергије

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин изјавио је да Србија има шансу да постане велики извозник енергије у региону и ван њега, и сагласио се са ставом да јачање економске сарадње Србије и Русије приближава нашу земљу Европској унији.

Конузин је на састанку Друштва лобиста Србије синоћ рекао да је, осим изградње магистралног гасовода Јужни ток кроз Србију, Русија заинтересована и за сарадњу у другим областима енергетике, што нашу земљу може да доведе у позицију великог извозника.
Истичући да су велике западне компаније заинтересоване за реализацију пројеката у Србији у којима Русија може да помогне својим инвестицијама, Конузин је додао да је то начин да се Србија приближи и Русији и ЕУ.
Он је нагласио да Србија мора да јача регионалну сарадњу, по чему заостаје за једном Словенијом, која је схватила значај и зато све више унапређује сарадњу међу различитим регионаима.
Конузин је напоменуо да је у протеклих неколико година трговинска размена две земље, а поготово извоз у Русију из Србије повећан за неколико пута .
Председник компаније “АБС електро” Ненад Поповић, који дуги низ година ради са својом фирмом на тржишту Русије, такође је истакао да сарадња са Русијом Србију приближава ЕУ јер уколико би трговинску размену са руским тржиштем повећали два до три пута, имали бисмо много развијеније односе са ЕУ.
Према његовој оцени, Србија користи Споразум о слободној трговини са Русијом испод пет одсто, што је недовољно, и не схвата да је у повлашћеном положају са Русијом.
Поповић је подсетио да је некадашња Југославија 25 одсто свог извоза реализовала на тржиште С С СР-а, у чему је Србија учествовала са 40 одсто.
Говорећи о садашњој ситуацији, Поповић је рекао да држава мора да буде много ангажованија да би помогла у реализацији економске сарадње са Русијом, иако су нам политички односи на највишем могућем нивоу.
Србија би требало да оснује банку у Русији која би помагала српски извоз у ту земљу или да оформи мешовиту српско-руску банку, затим да помогне учешће домаћих фирми на сајамским манифестацијама у Русију и да обрати много више пажње на успостављање веза са губернаторима и председницима руских република, како би се поспешила економска сарадња.
Поповић је навео да једна Аустрија има 30 представништава у Руској Федерацији, а да би Србија могла да се базира на око 20, што би допринело да се ојачају економске везе две земље.

 

 

Enter your keyword