Иван Ристић: Босанско пролеће као увод у бошњачку јесен

 Конкурс, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Иван Ристић: Босанско пролеће као увод у бошњачку јесен
сеп 212014
 

Наизглед безазлени протест радника пропалих тузланских фабрика тако карактеристичан за постсоцијалистичке економије у транзицији пре неколико месеци претворио се у општи хаос и анархију на улицама Тузле. Из овог некада индустријског центра насилни протести су се ширили градовима Федерације БиХ, све до кулминације у дану када су гореле зграде кантоналних влада у Сарајеву, Тузли, Зеници, Мостару, и државне институције многим мањим местима. Регионални и светски медији су, како то обично бива, у глас пренели излазак народа на улице неких босанскохерцеговачких градова, а тај догађај су окарактерисали као “социјални бунт”, “оправдано незадовољство грађана БиХ” постојећом социо – економском ситуацијом, а као основни узрок таквог “догађања народа” на улицама градова Федерације БиХ медији су наводили нефункционалност институција система. Continue reading »

Србија и Организација договора о колективној безбедности

 Конкурс, Међународни односи  Коментари су искључени на Србија и Организација договора о колективној безбедности
феб 092012
 

Србија и неутралност

 

Декларацијом о војној неутралности Србије, Народна скупштина Републике Србије је 27. децембра 2007. године прогласила неутралност у односу на све постојеће војне савезе.

Неутралност је представљена као најбољи начин за очување интегритета, суверенитета и независности као темеља њеног свеукупног напретка и да се обезбеди достојанствен живот њених грађана.1 Војна неутралност не искључује могућност сарадње са другим земљама у интересу заједничке и опште безбедности и омогућава да Србија развија сопствени систем безбедности у складу са својим националним и државним интересима у циљу стабилног, мирног и демократског развоја Србије.2 Нико не може, нити има право да донесе одлуку о приступању Србије било ком војном савезу без сагласности грађана, који о томе могу донети одлуку искључиво на референдуму.3 Међутим, све чешће се поставља питање да ли је неутралност Србије одржива. Није довољно само прогласити неутралност и тако постати неутралан. Continue reading »

Једно размишљање о судском систему Републике Србије и његовој актуелној ревизији

 Конкурс, Политика  Коментари су искључени на Једно размишљање о судском систему Републике Србије и његовој актуелној ревизији
јан 252012
 

Уводне напомене

Тешко је наћи било какав ред у хаосу, макар се радило и о редоследу проблема које би требало решавати да би хаос нестао. У овом случају реч је о хаосу који је изазван сукобом старих и нових система друштвених и етичких вредности, који своју најексплицитнију еманацију добија кроз деловање државних институција, односно оних људи и оних установа који претендују да то буду. Најбољи пример који приказује тешко, сложено и хаотично стање у нашој земљи јесте, између осталих, и наш законодавни и судски систем. Continue reading »

Да ли постоји дилема Русија или НАТО?

 Безбедност, Конкурс, Међународни односи  Коментари су искључени на Да ли постоји дилема Русија или НАТО?
јан 022012
 

Увод

Посматрано крoз историју један од основних мотива дјелатности човјека и друштва и један од глобалних проблема савремене епохе јесте безбједност. Иако можемо рећи да ниједна друштвена заједница не може да досегне апсолутну безбједност то не значи да то друштво не треба ка томе и да тежи. Сходно томе можемо констатовати да ни у Србији, а ни на већем дијелу Балкана, не постоји значајнији вид безбједности, а постоји велики ниво бездржавља што може водити ка значајнијим турбуленцијама у региону. Одговорни за овакву ситуацију на нашим просторима су водеће силе које имају посебне интересе у односу на Балкан и Русију, измећу осталих може се навести и циљ да Србија не постане преовлађујућа сила на Балкану, а Русији да онемогуће утицај на европске, политичке и економске токове. Аутор сматра да настоје обезбиједити контролу Средоземља и обезбиједити продор ка Русији. У име заштите српских безбједносних интереса „демократска и национално одговорна“ власт настоји да Србију тихо увуче у војно-политичку организацију звану НАТО, противно вољи већине грађана као и скупштинској одлуци о неутралности. Они су се договорили да се на територији Србије формира центар за обуку НАТО снага, а договорена је и заједничка војна вјежба са НАТО трупама на територији Републике Србије. Continue reading »

Србија и НАТО

 Безбедност, Конкурс  Коментари су искључени на Србија и НАТО
дец 242011
 

НАТО савез састављен је од 28 држава које се међусобно разликују у многим аспектима. Оно што овом савезу даје веродостојност јесте то што свака чланица има једнако право јер се одлуке доносе консензусом. „Одлука која је донесена консензусом представља договор постигнут заједничком сагласношћу и подржава га свака земља чланица.“ 1 То би важило и за Србију уколико би била чланица. Међутим, нарушавање консензуса у доношењу одлука и самовољно повлачење потеза појединих држава чланица показало се више пута. Најпре ћемо приказати неколико кључних неслагања између европских партнера: Continue reading »

Геополитика гасовода и енергетска безбедност Србије

 Енергетика, Конкурс, Текстови сарадника Центра  Коментари су искључени на Геополитика гасовода и енергетска безбедност Србије
дец 212011
 

1. Увод

У сталној тежњи човека да укроти природу, да њене ресурсе користи и да на њих утиче тако што ће их освојити и усмерити ка местима оптималним за њихову потрошњу, настају цевоводи. У првобитном облику, то су најчешће отворени, надземни канали за проток воде начињени тако да овај драгоцени ресурс транспортују стотинама километара далеко. У историји су познати римски канали за снабдевање водом. Први гасоводи од бамбусових цеви су направљени још почетком наше ере у Кини. Напретком науке, развојем индустрије челика и експанзијом у употреби водене паре јављају се прве цеви пројектоване за транспорт гаса под високим притиском. Овим открићем само по себи се намеће откриће цевовода за транспорт гаса на велике удаљености и његово усавршавање како у техничком тако и у безбедносном смислу. Continue reading »

Свечано проглашење победника конкурса

 Догађаји, Конкурс  Коментари су искључени на Свечано проглашење победника конкурса
дец 042011
 

Проглашење победника конкурса „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“ и промоција зборника награђених радова одржаће се у четвртак 15. децембра 2011. године у Слушаоници 3 Факултета политичких наука у Београду (Јове Илића 165) са почетком у 15,00 часова. Позивамо све студенте који су учествовали на конкурсу да присуствују проглашењу.

Резултати конкурса „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“

 Конкурс  Коментари су искључени на Резултати конкурса „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“
нов 042011
 

Завршено је оцењивање радова пристиглих на конкурс „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“. Радове је оценио жири у следећем саставу:

– доц. др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, доцент Факултета за пословне студије

– мр Драгомир Анђелковић, извршни директор Центра за развој међународне сарадње, сарадник Фонда стратешке културе из Москве

– проф. др Момчило Живковић, оснивач Центра за развој међународне сарадње, редовни професор Факултета за пословне студије

– др Александар Гајић, научни сарадник Института за европске студије и

– Марко Пејковић, истраживач-приправник Института за политичке студије.

Објављујемо списак радова који ће бити штампани у Зборнику награђених радова. Добитнике награда ћемо додатно контактирати мејлом. Свечана додела награда обавиће се у другој половини децембра, након изласка Зборника из штампе.

Continue reading »

Обавештење у вези са конкурсом „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“

 Конкурс  Коментари су искључени на Обавештење у вези са конкурсом „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“
сеп 042011
 

Обавештавамо студенте заинтересоване за учешће на конкурсу „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“ да је рок за предају радова померен, како због великог интересовања, тако и због испитних рокова који су у току на свим факултетима београдских универзитета. Нови крајњи рок за предају радова је петак, 23. септембар 2011. године. Такође обавештавамо заинтересоване кандидате да рад, уместо слања поштом, могу предати лично у просторијама Центра (Београд, Косовска 15), уз претходну најаву телефоном на број 064/254-3350.

Наградни конкурс „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“

 Конкурс  Коментари су искључени на Наградни конкурс „Европа 2020. – изазови који очекују Србију“
јун 282011
 

На седници Управног одбора Центра за развој међународне сарадње из Београда (у даљем тексту Центар) одржаној 15. јуна 2011. године донета је одлука о расписивању наградног конкурса за редовне студенте основних студија (у даљем тексту учесници) београдских универзитета (државног и свих приватних универзитета) под називом “Европа 2020. – изазови који очекују Србију“ (у даљем тексту конкурс) и утврђена правила и услови под којима ће бити одржан овај конкурс.

 

Имајући у виду значај будућности европског континента за спољно-политички положај Србије, првенствени циљ пројекта је пружање шансе студентима да развију критички став и проактивни однос према анализирању политичких, економских, безбедносних и других аспеката у тим оквирима. Пројекат такође има за циљ да креира оквир који ће дати прилику да се рационално сагледају сви путеви развоја Републике Србије. Поред тога, овај пројекат има за циљ да створи мрежу будућих сарадника, истраживача и политичких активиста, како би се формирала што квалитетнија база друштвеног капитала. Continue reading »