Blog

Kо лобира да Есмарк добије Смедерево?

Kо лобира да Есмарк добије Смедерево?

Представници компаније Есмарк и поред оптужби на рачун Владе у процесу тендерске продаје Железаре Смедерево не одустају од тога да добију на управљање српску челичану. Иако се показало да Есмарк није репрезентативна америчка компаније која може србском челику отворити америчко тржиште пошто она наступа кроз своју ћерку фирму из Европе која носи исто име.

Први човек Есмарка Џејмс Бушар кога у САД бије глас „гробара челичана“ јер је рецимо једну железару у Охају исекао и продао у старо гвожђе, не одустаје од Железаре. Он је наиме покренуо своје америчке везе, али и лоби у Србији да би се дочепао менаџерског уговора са Владом Србије о управљању челичаном.

Његов циљ је да добије и власништво над железаром у Смедереву 2016. године, а да при том у њу уложи што је могуће мање свог новца. Очигледно је да жели да менаџерску контролу претвори у власништво кроз извлачење ресурса компаније, тако да би је откупио њеним сопственим новцем. Он је стога ангажовао професионалне лобисте из владе, међу којима се спомињу и један министар и функционери и бивши кадрови Г17.

Поред тога је ангажовао и домаће медије да промовишу њега као најозбиљнијег кандидата за преузимање менаџмента над челичаном, а да при томе настоје и да компромитују и конкуренцију.

Успео је да створи медијски пул у коме значајну улогу играју Блиц и Политика који објављују по наруџбини промотивне текстове који Бушара представљају као фаворита у надметању са осталим понуђачима на конкурсу. На тај начин домаћи медији и неки функционери по ко зна који пут срамотно играју за странце а у корист српске штете.

 

Enter your keyword