Kako izgleda kad vas Esmark ”spasava”

Kako izgleda kad vas Esmark ”spasava”

Kako izgleda kad vas Esmark ”spasava”

Priča iz jednog američkog gradića, koji je ”Esmark” trebalo da spasi, navodi na zaključak da je Vlada Srbije izbegla ”metak”.

Čekajući Bušara…

Esmark je 2012. godinu kupio čeličanu u Jorkvilu, u Ohaju, za 6,25 miliona dolara od bankrotiranog RG Steel LLC. Najavili su ulaganja od 15 miliona dolara za obnovu proizvodnje, i da će vratiti 160 radnika na posao.

Zatim, 2013. godine, Bušar, vlasnik Esmarka, kazao je da je budućnost ove firme, godinu dana nakon kupovine, neizvesna. Kazao je i da se ne kaje zbog ove kupovine od 6 miliona, da je to bila dobra kupovina, ali da zbog papirologije ni godinu dana kasnije nije pokrenuta proizvodnja.

A onda nailazimo na članak iz 2014. gde se govori da u ovom gradiću nema nikakvog pomaka u ovoj fabrici od Esmarkove kupovine 2012. godine. Predsednik udruženja United steelworkers, Džeri Koners, rekao je tada da je poslednji kontakt sa gdinom Bušarom imao 2012. godine.

– Nema ničega ni u najavi. Samo desetak ljudi dežura u fabrici.

Očajni radnici čekali su posao, i da se proizvodnja vrati u ovaj grad ali uzalud. Iz Esmarka su bili nedostupni za komentare. Ponekad, čulo se da Esmark krivi slabu domaću potražnju, kao i jeftin uvoz koji je dominirao na američkom tržištu zbog nepokretanja proizvodnje.

U septembru 2014. godine – iznenađenje. Neprijatno.Naime, iz Esmarka je objavljeno da ova fabrika menja naziv i svrhu!

Jednostavno, biće pretvorena u skladište, ili tačnije transportno-logistički centar.

– Kada je industrija čelika u pitanju, stvari su se drastično promenile od 2012. kada je obavljena ova kupovina, objasnio je Bušar.

Manir

Kada je 2005. godine Esmark kupio servisni centar za čelik u Čikago Hejtsu, ta fabrika bila je jedna od najvećih distributera ravno-valjanog čelika u zemlji i zapošljavala je 150 ljudi.

Kako je objavljeno, 2013. godine proizvodni centar na ovoj adresi zatvara se, jer  ”Esmark smanjuje svoje kapacitete kako bi povećao profitabilnost.”

I ovde je okrivljena niska cena za ravno-valjani čelik, no postavlja se pitanje da li je ambiciozni plan najavljen 2005. godine da u ovoj oblasti Esmark postane dominantan bio iskren.

Formula za biznis

Pre eskalacije krize 2008. godine i oštrog pada cene čelika Bušar je prodao svoju kompletnu metalsku industriju za 1,23 milijardi dolara ruskom Severstalu.

Kada se krajem 2009. godine Džejms Bušar, vlasnik Esmark-a, vratio metalskoj industriji, on je u jednom intervjuu rekao: “Mislim da možemo da uradimo ono što smo pre radili – kupimo jeftino, čekamo sa strane dok se potražnja ne poveća i onda zaradimo gomilu para”.

 

Unesite reč za pretragu