мар 132015
 

Прича из једног америчког градића, који је “Есмарк“ требало да спаси, наводи на закључак да је Влада Србије избегла “метак“.

Чекајући Бушара…

Есмарк је 2012. годину купио челичану у Јорквилу, у Охају, за 6,25 милиона долара од банкротираног РГ Стеел ЛЛЦ. Најавили су улагања од 15 милиона долара за обнову производње, и да ће вратити 160 радника на посао.

Затим, 2013. године, Бушар, власник Есмарка, казао је да је будућност ове фирме, годину дана након куповине, неизвесна. Казао је и да се не каје због ове куповине од 6 милиона, да је то била добра куповина, али да због папирологије ни годину дана касније није покренута производња.

А онда наилазимо на чланак из 2014. где се говори да у овом градићу нема никаквог помака у овој фабрици од Есмаркове куповине 2012. године. Председник удружења Унитед стеелwоркерс, Џери Конерс, рекао је тада да је последњи контакт са гдином Бушаром имао 2012. године.

– Нема ничега ни у најави. Само десетак људи дежура у фабрици.

Очајни радници чекали су посао, и да се производња врати у овај град али узалуд. Из Есмарка су били недоступни за коментаре. Понекад, чуло се да Есмарк криви слабу домаћу потражњу, као и јефтин увоз који је доминирао на америчком тржишту због непокретања производње.

У септембру 2014. године – изненађење. Непријатно.Наиме, из Есмарка је објављено да ова фабрика мења назив и сврху!

Једноставно, биће претворена у складиште, или тачније транспортно-логистички центар.

– Када је индустрија челика у питању, ствари су се драстично промениле од 2012. када је обављена ова куповина, објаснио је Бушар.

Манир

Када је 2005. године Есмарк купио сервисни центар за челик у Чикаго Хејтсу, та фабрика била је једна од највећих дистрибутера равно-ваљаног челика у земљи и запошљавала је 150 људи.

Како је објављено, 2013. године производни центар на овој адреси затвара се, јер  “Есмарк смањује своје капацитете како би повећао профитабилност.“

И овде је окривљена ниска цена за равно-ваљани челик, но поставља се питање да ли је амбициозни план најављен 2005. године да у овој области Есмарк постане доминантан био искрен.

Формула за бизнис

Пре ескалације кризе 2008. године и оштрог пада цене челика Бушар је продао своју комплетну металску индустрију за 1,23 милијарди долара руском Северсталу.

Када се крајем 2009. године Џејмс Бушар, власник Есмарк-а, вратио металској индустрији, он је у једном интервјуу рекао: “Мислим да можемо да урадимо оно што смо пре радили – купимо јефтино, чекамо са стране док се потражња не повећа и онда зарадимо гомилу пара”.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.