Jasna Petrović-Stojanović: Makedonski tok

Jasna Petrović-Stojanović: Makedonski tok

Jasna Petrović-Stojanović: Makedonski tok

Američki senator Kristofer Marfi ponudio je ovih dana balkanskim zemljama da ubuduće koriste gas iz uljnih škriljaca, proizveden u Americi, kako bi smanjile zavisnost od uvoza ruskog gasa. Ta zemlja sve više izvozi tečni gas pa bi mogla da postane alternativni snabdevač Balkana.

Zanet sopstvenom idejom o zameni ruskog američkim gasom, američki senator je, izgleda, zaboravio da objasni kako će ovaj gas iz uljnih škriljaca dopremati do Balkana. Kad gasovodi ne postoje!

U isto vreme Američka uprava za informacije iz oblasti energetike upozorila je da bi ovog meseca proizvodnja iz uljnih škriljaca u SAD mogla da opadne za 45.000 barela dnevno, na ukupno 4,98 miliona barela. Kompanijama za eksploataciju uljnih škriljaca više nije ekonomski isplativo da s ovako niskom cenom sirove nafte dobijaju gas na ovakav način.

Na koji gas u ovakvim okolnostima ubuduće mogu da računaju Evropa i Balkan?

Na „Južni tok” koji je pod pritiskom EU i SAD morao da bude zaustavljen – ne mogu. „Turski”, koji bi trebalo da bude alternativa „Južnom” i koji bi, prema tvrdnjama prvog čoveka Gasproma Alekseja Milera već danas mogao da počne da se gradi, već je toliko uplašio Zapad da su SAD ovog vikenda pozvale Grčku da odustane od njegove gradnje i ostanu pri gradnji gasovoda koji će preko njene teritorije dopremati gas iz Azerbejdžana. Iako Zapad odlično zna da gasno polje Šah Deniz, iz kog ovaj gas treba da se doprema, nema toliko zaliha da bi gradnja gasovoda bila isplativa.

Za specijalnog izaslanika američkog Stejt departmenta za energetska pitanja Amosa Hohstajna sve je jasno oko „Turskog toka”  – on ne postoji, kao ni konzorcijum koji bi ga izgradio, niti ima ugovora o njegovoj izgradnji. Hohstajn je, čini se neuspešno, nastavio da ubeđuje Grke ističući da će, ako spreče gradnju „Turskog toka”, postati privlačniji zapadnim investitorima, na šta mu je ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis odgovorio da Grčka podržava ovaj projekat, jer smatra da joj je koristan.

Na nastavku trase „Turskog toka” prema nama i ostalom delu Evrope nalazi se i Makedonija, pa mnogi analitičari aktuelna dešavanja proteklog vikenda u Kumanovu objašnjavaju upravo time da novi, potencijalni gasovod treba „minirati” na nekoj, za naručioce, podesnijoj tački. Kad je već Grčka odlučno pokazala da ne bi da odustane od „Turskog toka”, odnosno da Rusima okrene leđa, Makedonija bi mogla da bude ta najslabija karika.

Već se zato naveliko spekuliše da je uzrok upada Albanca na teritoriju Makedonije to što su američki obaveštajci pripadnicima OVK izdali nalog za napad, jer žele potpuno da obesmisle ruski projekat koji preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije treba da dođe do Zapadne Evrope. Da li je reč o još jednom dokazu da nema pobune bez narudžbine?

Izvor: Politika

 

Unesite reč za pretragu