Blog

Јасна Петровић-Стојановић: Македонски ток

Јасна Петровић-Стојановић: Македонски ток

Амерички сенатор Кристофер Марфи понудио је ових дана балканским земљама да убудуће користе гас из уљних шкриљаца, произведен у Америци, како би смањиле зависност од увоза руског гаса. Та земља све више извози течни гас па би могла да постане алтернативни снабдевач Балкана.

Занет сопственом идејом о замени руског америчким гасом, амерички сенатор је, изгледа, заборавио да објасни како ће овај гас из уљних шкриљаца допремати до Балкана. Кад гасоводи не постоје!

У исто време Америчка управа за информације из области енергетике упозорила је да би овог месеца производња из уљних шкриљаца у САД могла да опадне за 45.000 барела дневно, на укупно 4,98 милиона барела. Компанијама за експлоатацију уљних шкриљаца више није економски исплативо да с овако ниском ценом сирове нафте добијају гас на овакав начин.

На који гас у оваквим околностима убудуће могу да рачунају Европа и Балкан?

На „Јужни ток” који је под притиском ЕУ и САД морао да буде заустављен – не могу. „Турски”, који би требало да буде алтернатива „Јужном” и који би, према тврдњама првог човека Гаспрома Алексеја Милера већ данас могао да почне да се гради, већ је толико уплашио Запад да су САД овог викенда позвале Грчку да одустане од његове градње и остану при градњи гасовода који ће преко њене територије допремати гас из Азербејџана. Иако Запад одлично зна да гасно поље Шах Дениз, из ког овај гас треба да се допрема, нема толико залиха да би градња гасовода била исплатива.

За специјалног изасланика америчког Стејт департмента за енергетска питања Амоса Хохстајна све је јасно око „Турског тока”  – он не постоји, као ни конзорцијум који би га изградио, нити има уговора о његовој изградњи. Хохстајн је, чини се неуспешно, наставио да убеђује Грке истичући да ће, ако спрече градњу „Турског тока”, постати привлачнији западним инвеститорима, на шта му је министар енергетике Грчке Панајотис Лафазанис одговорио да Грчка подржава овај пројекат, јер сматра да јој је користан.

На наставку трасе „Турског тока” према нама и осталом делу Европе налази се и Македонија, па многи аналитичари актуелна дешавања протеклог викенда у Куманову објашњавају управо тиме да нови, потенцијални гасовод треба „минирати” на некој, за наручиоце, подеснијој тачки. Кад је већ Грчка одлучно показала да не би да одустане од „Турског тока”, односно да Русима окрене леђа, Македонија би могла да буде та најслабија карика.

Већ се зато навелико спекулише да је узрок упада Албанца на територију Македоније то што су амерички обавештајци припадницима ОВК издали налог за напад, јер желе потпуно да обесмисле руски пројекат који преко Турске, Грчке, Македоније и Србије треба да дође до Западне Европе. Да ли је реч о још једном доказу да нема побуне без наруџбине?

Извор: Политика

 

Enter your keyword