Blog

Иницијатива Народној скупштини Републике Србије за формирање Радне групе за израду стратегије енергетске безбедности Републике Србије до 2025. године и укључења Републике Србије у разраду Уговора о европској безбедности

Иницијатива Народној скупштини Републике Србије за формирање Радне групе за израду стратегије енергетске безбедности Републике Србије до 2025. године и укључења Републике Србије у разраду Уговора о европској безбедности

Број: 11-02

Датум: 3.2.2011.

ПРЕДМЕТ:

Допис – иницијатива за формирање Радне групе за израду стратегије енергетске безбедности Републике Србије до 2025. године и укључења Републике Србије у разраду Уговора о европској безбедности

Поштовани,

Обавештавамо Вас да је Центар за развој међународне сарадње 6. новембра 2010. године организовао скуп на тему „Геополитички и енергетски фактори безбедности Балкана“. Настојали смо да се на њему, током излагања и дискусије, установи какве су перспективе Републике Србије у контексту геополитичких и енергетских процеса у региону и Европи.

У вези са тим, дужни смо да Вам скренемо пажњу на то да је на наведеном скупу, на којем је учествовао већи број еминентних домаћих стручњака из области безбедности, међународних односа и економије, преовладало мишљење да би за Србију и у привредном и у безбедносном смислу било изузетно корисно уколико би се активно укључила у разраду Уговора о европској безбедности коју је иницирала Руска федерација. Сматрамо да би такав гест допринео још бољој сарадњи између Србије и Русије, а пошто наша земља већ има статус посматрача при НАТО, на тај начин би и у потпуности била потврђена државна политика војне неутралности, без опредељивања за или против било ког међународног субјекта, већ искључиво у интересу Србије.

Такође је закључено да је неопходно успоставити стратешко партнерство владе и компанија на плану развоја сопственог енергетског сектора и обезбеђивања довољне количине енергената по стабилним ценама. Осим изградње Јужног тока којим се добија стратешки партнер првог реда (Русија) у времену вероватне нестабилности на енергетском тржишту, потребно је израдити дугорочну енергетску стратегију, која би имала дефинисане приоритете у погледу раста енергетске ефикасности и инвестиција у домаћу производњу енергије. Смањивање зависности од увоза представља стратешко настојање озбиљних држава, као и настојање да се дође до мање осетљивости на поремећаје у снабдевању и промене цена енергената.

Пошто је Народна скупштина Републике Србије најмеродавнија да одлучује о актима такве важности, одлучили смо да Вам се обратимо, надајући се да ће ова наша иницијатива наићи на разумевање законодавне власти наше земље и омогућити расправу о овим, за будућност наше државе, веома битним темама.

У складу са тим, предлажемо да Народна скупштина Републике Србије:

1. формира Радну групу која би израдила стратегију енергетске безбедности Републике Србије до 2025. године и

2. уврсти у дневни ред једног од наредних заседања расправу о укључивању Србије у разраду Уговора о европској безбедности који је у новембру 2009. године иницирала Руска федерација, а за шта нам је позив упутио председник Русије Дмитриј Медведев приликом посете Београду 20. октобра 2009. године.

Уз срдачне поздраве,

доц. др Стевица Деђански,

председник Центра за развој међународне сарадње

Достављено:

– Председници Народне скупштине Републике Србије, др Славици Ђукић–Дејановић;

– Секретару Народне скупштине Републике Србије, господину Вељку Одаловићу;

– Председници Посланичке групе „За европску Србију“, госпођи Нади Колунџији;

– Председнику Посланичке групе „Напред Србијо“, господину Томиславу Николићу;

– Председнику Посланичке групе Демократске странке Србије, господину Милошу Алигрудићу;

– Председнику Посланичке групе Српске радикалне странке, господину Драгану Тодоровићу;

– Председнику Посланичке групе Нове Србије, мр Велимиру Илићу;

– Председници Посланичке групе Г-17 плус, госпођи Сузани Грубјешић;

– Председнику Посланичке групе Либерално-демократске партије, господину Чедомиру Јовановићу;

– Председнику Посланичке групе Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, господину Бранку Ружићу;

– Председнику Посланичке групе Партије уједињених пензионера Србије, господину Моми Чолаковићу;

– Председнику Посланичке групе мањина, господину Балинту Пастору;

– Самосталном посланику Јовану Дамјановићу;

– Председнику Одбора за одбрану и безбедност, господину Душану Бајатовићу;

– Председнику Одбора за иностране послове, господину Милошу Алигрудићу;

– Председнику Одбора за развој и економске односе са иностранством, господину Борјану Агатоновићу.

Enter your keyword