“Banatski dvor” počinje sa radom

“Banatski dvor” počinje sa radom

“Banatski dvor” počinje sa radom

Predsednik Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler pustiće u rad Podzemno skladište gasa “Banatski dvor” i novu Komandnu salu u Rafineriji nafte Pančevo.

Zvaničnom puštanju u rad podzemnog skladišta gasa prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović. Planiran je i radni sastanak predsednika Srbije sa Upravom “Gasproma”.

“Banatski dvor” ima aktivnu zapreminu od 450 miliona kubnih metara i maksimalnu produktivnost u procesu izvlačenja od pet miliona kubnih metara na dan.

Objekat je stavljen u komercijalnu upotrebu 1. oktobra, a kao zajedničko ulaganje “Gasproma” i Srbijagasa” važno je za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja energijom u Srbiji, kao i za isporuku prirodnog gasa iz Rusije, ako se uzme u obzir primena projekta “Južni tok”.

Saradnja “Gasproma” i “Srbijagasa” na izgradnji “Banatskog dvora” razvija se na osnovu dogovora vlada dveju država o saradnji u industriji nafte i gasa, koji je sklopljen između Rusije i Srbije 25. januara 2008. godine.

Dogovor o formiranju zajedničkog projekta skladišta “Banatski Dvor”, između “Gasprom Eksporta”, “Gasprom Germania” i “Srbijagasa” potpisan je u oktobru 2009. godine.

Zajedničko preduzeće, u kome “Gasprom” ima udeo od 51, a “Srbijagas” 49 procenata, zaduženo za izgradnju i eksploataciju podzemnog skladišta registrovano je u februaru prošle godine.

Nova komandna sala u Rafineriji nafte Pančevo, u okviru postrojenja za hidrokreking i hidroobradu, koja se takođe otvara danas, biće centar upravljanja proizvodnim procesima moderinizovanog kompleksa.

Modernizacija Rafinerije nafte Pančevo, vredna oko 500 miliona evra, počela je juna 2009. godine i treba da bude završena do kraja 2012. godine.

Kompleks hidrokreginga i hidroobrade je najveći objekat koji se gradi u okviru programa modernizacije Rafinerije i predstavlja sastavni deo ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, koji su potpisale Republika Srbija i “Gaspromnjeft”. U izgradnju postrojenja za hidrokreging i hidroobradu biće uloženo 396 miliona evra.

Ostatak novca biće investiran u izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika, kao i na modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture fabrike i realizaciju ekoloških projekata.

Taj kompleks će omogućiti povećanje obima prerade u pančevačoj rafineriji do 4,8 miliona tona nafte godišnje, čime će biti zadovoljene ne samo potrebe srpskog tržišta, već i omogućen izvoz u zemlje balkanskog regiona.

 

Unesite reč za pretragu