APEL političkoj i široj javnosti RS, Federacije BiH i Srbije

APEL političkoj i široj javnosti RS, Federacije BiH i Srbije

APEL političkoj i široj javnosti RS, Federacije BiH i Srbije

Učesnici skupa „Republika Srpska između rata i mira“ održanog u Beogradu 28. septembra, upozoravaju da su – posle zastrašujućih pretnji likvidacijom predsednika Srpske na koje nadležni nisu adekvatno reagovali, odnosno u kontekstu već i pre toga do histeričnih razmera pojačanih napada na državnost RS – prilike u BiH krenule u pravcu koji preti da se otrgne kontroli,čime bi njeni građani i ceo region bili dovedu u stanje naglašene opasnosti. Pretnje ratom koje su plasirana kako bi srpski narod bio zaplašen i obeshrabren da izađe na referendum, u ovom trenutku nisu realna, ali jeste realno izazivanje ekscesa – od brutalnog ugrožavanja sigurnosti legitimnih predstavnika RS do provociranja međunacionalnih i drugih sukoba – koji bi u narednom periodu mogli da rezultiraju krvoprolićem.

Republika Srpska nije prouzrokovala krizu, već je samo preduzela neophodne mere kako bi bili zaštićeni legitimni interesi srpskog naroda zapadno od Drine. Takvo odmereno i neagresivno ponašanje pozdravljamo, ali upozoravamo Banjaluku i Beograd da ako potcene ozbiljnost opasnosti koja proizlazi iz agresivnog  delovanja političkih snaga u Sarajevu koje po svaku cenu žele da nametnu hegemoniju i unitaristički koncept BiH – preuzimaju veliki deo odgovornosti za opake događaje koji mogu uslediti.

Da do njih ne bi došlo, učesnici Skupa apeluju:

  • Na državne strukture RS da budu u punoj pripravnosti ali i da uporedno nastave da u duhu Dejtonskog sporazum traže mirno i održivo rešenje krize u koju je dovedena BiH.
  • Na radikalizovane BH muslimanske političare da obuzdaju strasti i prestanu sa pretnjama likvidacijama, hapšenjima i ratom. Takvim neodgovornim ponašanjem dovode i svoj narod u opasnost jer rizikuju da prouzrokuju nesreću koja će pogoditi sve građane BiH.
  • Na građane i političke faktore RS da ne dopuste da ih u vezi sa predstojećim izborima i na drugim poljima, bilo ko podeli i konfrontira na način koji izlazi iz okvira regularnih političkih nadmetanja. Da bi RS iz sadašnjih teških okolnosti izašla ojačana, nužne je da opstane duh referendumskog jedinstva oko vitalnih nacionalnih interesa.
  • Na oficijelni Beograd da maksimalno podrži rukovodstvo RS u njegovim opravdanim naporima da budu zaštićeni dejtonski principi, kao i da Srpskoj, njenom predsedniku i drugim potencijalno ugroženim funkcionerima, pruži sve potrebne bezbednosne garancije. To bi predstavljalo faktor odvraćanja a ne pretnju bilo kome.

Mir i saradnja između Srba i muslimana nisu samo ključ stabilnosti BiH već i čitavog našeg regiona. Uvereni smo da bi prihvatanjem ovog apela mir bio očuvan a osnovi za produbljivanje saradnje unapređeni.

 

 

Učesnici i potpisnici:

prof.dr. Stevica Deđanski – Centar za razvoj međunarodne saradnje

mr Dragomir Anđelković – Forum za odgovornu politiku

Branko Radun –  portal Vidovdan

Željko Cvijanović – portal Novi standard

Radovan Kalabić – Fond „ Aleksandar Nevski „

Dragan Kolarević – publicista

Unesite reč za pretragu